Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Középiskolások Művészeti Vetélkedője

Besorolás: Verseny – vetélkedő
Időpont: 2009. április 3–26.
Település: Zenta | Óbecse | Temerin
Helyszín:
Városi Színház (Óbecse), Thurzó Lajos Közművelődési Központ (Zenta), Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület (Temerin)
Szervező:
KMV Civil Szervezet (Óbecse), Thurzó Lajos Közművelődési Központ (Zenta), Szirmai Károly Magyar Művelődési Egyesület (Temerin)
Többnapos rendezvény a vajdasági magyar középiskolások részére. A vetélkedőn vajdaság összes középiskolájának magyar ajkú diákjai részt vehetnek, csakúgy, mint a külföldön tanuló magyar diákok. A központi rendezvényt körzeti vetélkedők előzik meg, ahol kategóriánként mérik össze tudásukat, és bírálóbizottság dönti el, ki képviselheti az adott körzetet a döntőn. A körzeti versenyeket Óbecsén, Zentán, Újvidéken, Szabadkán, Topolyán, Magyarkanizsán, Zomborban és Nagybecskereken rendezik meg, a döntőre minden évben április folyamán Óbecsén kerül sor. Itt a legjobbak vetélkednek szavalásban, prózamondásban, drámai monológban, megzenésített versekkel, önálló verssel, novellával, publicisztikával, értekező prózával és humoreszkkel. A KMV része még a képzőművészeti (Óbecse), a szín- és filmművészeti (Zenta), valamint a népzenei és néptáncvetélkedő (Temerin). A Híd folyóirat szerkesztőségének segítségével minden évben megrendezik a műfordítói vetélkedőt, a Zentai Városi Múzeum közreműködésével pedig a néprajzi vetélkedőt. A képzőművészeti vetélkedő része a plakátpályázat. A nyertes munka az az évi KMV hivatalos plakátja, amely Vajdaság összes helységében hirdeti a rendezvényt. Az óbecsei döntő egy egész hétvégét felölelő esemény, amely péntek délután kezdődik, és vasárnap, a gálaműsor után zárul. A gálán az összes műfaj és kategória nyertese fellép, a képzőművészeti vetélkedő díjazottjainak alkotásából pedig kiállítás nyílik. Évente több száz résztvevője van a versenynek. A kategóriák évente változhatnak, attól függően, mire mutatkozik igény. A KMV lehetőséget nyújt a szerb ajkú diákok bemutatkozására, hiszen van egy külön kategória a magyart nem anyanyelvként tanuló diákok számára. Ők vers- és prózamondással szerepelhetnek. A KMV nem csupán egy vetélkedő, alkalmat nyújt a barátkozásra is. A rendezvény küldetése és feladata, hogy lehetőséget nyújtson a középiskolás, fiatal, szárnyaikat próbálgató művészeknek arra, hogy megmutassák magukat, alkotásaikat, hogy mire képesek. Sok, ma híres és sikeres művész először a KMV színpadán lépett fel. 2009. április 3., Középiskolások Szín- és Filmművészeti Vetélkedője, Zenta. 2009. április 23., Középiskolások Népzenei és Néptáncvetélkedője, Temerin. • 2009. április 24., Képzőművészeti Vetélkedő. 2009. április 24–26., Beszédművészeti és Irodalmi Vetélkedő, Óbecse.
Középiskolások Művészeti Vetélkedője
Kapcsolattartó: Szilágyi Miklós
Telefon: +381216913270, +381216913270
Villámpostacím: office@kmvon.net
Honlap: www.kmvon.net

Frissítés időpontja: 2009-03-17