Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Saller

Saller



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2016. február 3. 12:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház
A pécsi Apolló Kulturális Egyesület – Escargo hajója vendégjátéka. Saller című előadásuk két nemzetközi fesztiválon is több díjat nyert előadás, legutóbb az oroszországi Gubakhában megrendezett Nemzetközi Amatőrszínházi Fesztiválon nyertek vele színészi és zenei különdíjat. Egy előadás fiataloktól fiataloknak. És nemcsak előadás, hanem pedagógiai körettel megspékelt program.
Játsszák: Cseri Hanna, Komlóczi Zoltán, Várkonyi Dániel.
Rendezte: Tölgyfa Gergely.

Egymástól többé-kevésbé független etűdökre épülő előadásuk központi témája az erőszak. Jászay Tamás kritikájából megtudhatjuk:

„A Saller esetében hangsúlyosan van jelen három kemény, komor irodalmi szöveg mint kiindulási alap: kurta mondatokból bontakozik ki egy kihallgatási jelenet, ami Borbély Szilárdnak Az olaszliszkai című darabja részletei alapján íródott. Két bíró közrefogja és rövid kérdésekkel bombázza a kétségbeesett vádlottat: az Olaszliszkán 2006-ban autójával egy kislányt kis híján elsodró tanárember meglincselése után vagyunk a tárgyalóteremben.

A következő jelenet Háy János
A bal kéz című novellájának nagyszerű színpadi adaptációja: a balkezes kamaszfiút erőszakkal átszoktatni akaró („Mert olyan nálunk nincs, hogy ballal.”) brutális apa (Komlóczi Zoltán) és kevésszavú anya (Cseri Hanna) között vergődő fiú (Várkonyi Dániel) kínját éles, rövid képekben exponálják a játszók.

Borbély Szilárd egy másik szövege, a Végignéz című elbeszélés is színre kerül, torokszorító perceket szerezve a nézőnek: a feleségére féltékeny, agresszív férfi brutális kínzás alá veti a nőt, közös gyereküket pedig arra kényszeríti, hogy végignézze a tortúrát. Snitt után a tárgyalóteremben vagyunk: a „gyerek” alakítja a tétova, bizonytalan bírót, az agresszív férj pedig nem egyszerűen kínos magyarázkodásba kezd, hanem nevetséges módon újra és újra bocsánatot kér, szinte már a puszta létezéséért is exkuzálja magát, majd álszent módon, a gyerekkel kvázi szerepet cserélve azt ismételgeti, hogy ez „máskor nem fordul elő”.
(Forrás: Revizor)

Az az elsődleges szándék, hogy segítsünk a gyerekeknek és diákoknak eligazodni az erőszakkal a világban, és hogy tudjanak és merjenek elmenekülni belőle. Azért nem az erőszaktevőkhöz szól az előadás, mert őket nem tudjuk megváltoztatni, viszont az áldozatok figyelmét talán fel tudjuk hívni – mondja Tölgyfa Gergely, az Escargo Hajója rendezője. Hozzáteszi, hogy próbálják a humor felől megközelíteni problémákat, így a fiatalokhoz is közelebb tudják hozni ezt a durva témát.
 
Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ | Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Frissítés időpontja: 2016-01-29