Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Jubileumi ünnepi hangverseny

Besorolás: -
Időpont: 2006. május 26. 19:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Megumi Teshima hegedűművésznő, Kálmán Imre gordonkaművész és a budapesti Kodály Vonósnégyes ünnepi hangversenye abból az alkalomból, hogy II. Ulászló magyar király ötszáz évvel ezelőtt kiadott adománylevelével Zentát városi (civitas) szabadalmakkal és a pecséthasználat jogával ruházta fel.

„… a muzsikálás a pillanat művészete. A mű harmónia- és melódiavilágán, a stíluson és egyéb finom mozzanatokon kívül rá kell érezni a szerző lelkére is. Ez egyféle reinkarnáció. A zene olyan, mint maga az élet. Az igazi remekművek is azoknak a szerzőknek köszönhetőek, akiknek különösen nehéz életük volt, és akik ennek ellenére élték és érezték a lét minden pillanatát. Nézzük Bachot, aki alig tíz évesen elveszítette édesanyját és édesapját, és aki orgonistaként és zeneszerzőként mégis a legmagasabb szférákig jutott… Aki igazi művész, nem akar állandóan bizonyítani, mert pontosan tudja, hogy mit tud és mit nem. Ez egyfajta megvilágosodás, ami nem adatik meg mindenkinek. Az igazi művészt kitünteti briliáns technikája, esztétikai- és stílusérzéke, egyéni előadásmódja, de főleg az, ahogyan lelket lehel a hangokba.” (Kálmán Imre)

A Kodály Vonósnégyes a magyar vonósnégyes-hagyomány folytatójaként világszerte nagy elismerést szerzett magának. Tagjai: Falvay Attila (hegedű), Szabó Tamás (hegedű), Fejérvári János (mélyhegedű) és Éder György (gordonka), mindannyian a Budapesti Liszt Ferenc Zeneakadémián tanultak. Világjáró művészek, szinte mindegyik európai országban, az USA-ban, Közép- és Dél-Amerikában, a Távol-Keleten és Ausztráliában adtak már koncertet. A klasszikus repertoár mellett magyar szerzők műveit tartják műsorukon. 1970-ben Liszt-díjat, 1990-ben a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze kitüntetést, 1996-ban Bartók–Pásztory-díjat kaptak. A Naxos és a Marco Polo lemezcégeknél rögzítették Beethoven, Haydn és Schubert valamennyi vonósnégyesét. 1993-ban Haydn-CD-jükkel kamarazene kategóriában a Classic CD-magazin első díját nyerték el.

Műsor

Wolfgang Amadeus Mozart: G-dúr duó KV 423 hegedűre és mélyhegedűre
I. Allegro. II. Adagio. II. Rondo allegro.

Bartók Béla: IV. vonósnégyes
I. Allegro. II. Prestissimo, con sordino. III. Non troppo lento. IV. Allegretto pizzicato.

Franz Schubert: C-dúr vonósötös op. post. 163, D 956 két hegedűre, mélyhegedűre és két gordonkára
I. Allegro ma non troppo. II. Adagio. III. Scherzo presto, trio, andante sostenuto. IV. Allegretto.


Frissítés időpontja: 2009-09-08