Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Az Énekelt Versek XI. Zentai Fesztiválja

Besorolás: -
Időpont: 2006. május 21. 20:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

„A lámpagyújtó énekel…” Gálaműsor. Ünnepélyes eredményhirdetés és a versenyprogram győztesének fellépése, majd Kátai Zoltán énekmondó-előadóművész, a budapesti Misztrál együttes (Heinczinger Miklós, Tóbisz Tamás, Török Máté és Hoppál Mihály) és a budapesti Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs) közös műsora. Az est díszvendége: Sinkovits Péter zentai költő.

Kátai Zoltán
„Gyermekkoromban kezdett, különböző zenei stúdiumok után 1983 óta hivatásszerűen zenélek, énekelek, 11 évet töltöttem a Mákvirág népzenei együttesben. Velük a nagyvilágot, Dinnyés Józseffel Magyarországot jártam; muzsikáltam Kecskés Andrással, Kobzos Kiss Tamással. A zenén keresztül jó barátságba kerültem Sebő Ferenccel, Cseh Tamással, a Kaláka együttessel, verséneklőkkel, utcaszínházi csepűrágókkal, népzenészekkel és néhány fiatal énekmondóval… Szerencsés vagyok, mert a kedvenc időtöltésem egyben foglalkozásom is: a históriás énekek és a reneszánsz magyar dal. Gitáron, kobzon, kontrán, lanton, fidulán magam tanultam, bár mindig akadtak segítő jó barátok.” (Kátai Zoltán)

Misztrál együttes
A budapesti Misztrál együttes egyéni hangú, hazai és külföldi költők verseit megzenésítő zenekar, amelynek dalaiban a történelem, a hagyomány egy különleges, gyökereiben magyar, mégis modern dallamvilággal ötvöződik. 2002. július 13-án útjára indították a Regejáró Misztrál Fesztivált Nagymaroson. A fesztivál ma már hagyomány a Dunakanyar szívében. 2003-ban eljutottak a Zeneakadémia és a Vigadó hangversenyszínpadára is. Az elmúlt esztendőkben számos külföldi meghívásnak is eleget tehettek: eljutottak a Felvidékre, Erdélybe, Kárpátaljára, Lengyelországba, Észtországba, Finnországba, Olaszországba és az Egyesült Államokba is. Legutóbbi, 2004-ben megjelent Mezőn széllel járók című lemezükön Balassi- és Balassi korabeli verseket dolgoztak fel a költő 450. születésnapja alkalmából, melyben a megnyugvást nem találó, örök vándorúton járó, szabadságkereső Balassi Bálint képét idézték meg.

Kaláka együttes
A Kaláka együttesről szinte mindent megírtak már. Több mint harminc éves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek ezreit, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal. A Kaláka együttes lemezei a Gryllus Kft. kiadványai között találhatók meg. Vajon hányan vannak ma hazánkban olyanok, akik ha visszaemlékeznek gyerekkoruk egy-egy televízió előtt töltött délelőttjére, ma is hallják, hogy „húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár” vagy azt, hogy „ez itt a ház”, s maguk előtt látják, amint valaki rajzol egy táblára. A zenész bácsik nevét persze nem tudták, hisz alig múltak tíz évesek, és az ember ekkor még nem nagyon ad a részletekre. Nos, vajon hányan lehetnek? Ha a legkorábbi emlékek mondjuk 20–25 évesek, akkor a mai felnőtt lakosságnak legalább a negyede innen ismerheti ezeket a verseket. A felvételeket azóta, talán a tévében sem tudják, hogy hányszor, de rengetegszer leadták. Így a közben születettek sem maradtak Weöres Sándor és Nemes Nagy Ágnes nélkül. „A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, »szív-némaságra« született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«.” (Kányádi Sándor)


Frissítés időpontja: 2009-09-08