Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Két határon túl

Besorolás: Kiállítás
Időpont: 2015. szeptember 16. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház (kiállítási terem)
A szlovákiai magyar alkotóművészek egy csoportja 2014 derekán a további innovatív működés érdekében javasolta a társaság tevékenységének megújítását. A Magyar Alkotó Művészek Szlovákiai Egyesülete (MAMSzE) néven létrehozott „régi-új” civil fórum a múlt eredményeinek átmentése mellett új törekvéseket, korszerűbb működési formát fogalmazott meg alapszabályában. A szervezet stabil anyagi hátterének megteremtésén túl fontos feladatuknak tartják a határon túli magyar művészekkel, művészeti közösségekkel a kapcsolatfelvételt, valamint az együttműködést a civil szervezetekkel. Ennek első állomása a vajdasági és a felvidéki magyar képzőművészek cserekiállítása. A művészeti projekt pályázati/szponzori lehetőségeinek felkutatását a Kernstok Károly Művészeti Alapítvány vállalta fel, s a Vajdasági Magyar Művelődési Intézettel karöltve szervezi, bonyolítja a kiállítások megrendezését.

A Magyarnak maradni mindenekelőtt pályázati projekt keretében létrejövő Két határon túl című tárlatokon a szlovákiai és szerbiai magyar művészek 26-28 fővel képviseltetik magukat. A MAMSzE Révkomáromban, a Limes Galériában fogadja a vajdasági művészeket a nyár közepén, míg a felvidéki tagság műtárgyegyüttesét ősszel mutatják be Zentán.

A Két határon túl kiállítássorozatban bemutatott műalkotások a vizualitás eszközével ösztönöznek párbeszédre és erősítik a határokon átnyúló nemzeti összetartozást.

A felvidéki és vajdasági képzőművészek (grafikusok festők, építészek, szobrászok, iparművészek) csoportos kiállítása válaszokat adhat a hasonló, speciális politikai élethelyzet problémáira. Képet ad a sajátos identitásállapotban élő kisebbségek anyaországi kötődéseiről, a kölcsönös egymásrautaltságáról és a kötelezettségek felelősségtudatos vállalásáról. Egyfajta szellemi körkép: elveti a tömegkultúra jelenségeit, megmutatja a kultúra, a társadalom világában zajló folyamatok rendszerösszefüggéseit. Feltár olyan nemzedéki, egyéni és nemzeti identitásjelenségeket, melyeknek kulturális, művészeti jelentősége túlmutat a globális integráció fejleményein, meghatározza a kisebbségi lét szellemi környezetének megértését és tiszteletét, s az ezekhez szükséges kognitív és kommunikatív képességek kibontakoztatását.

A regionális szintű kiállítás- és programsorozat a magyar jövő tudatos építését, új partnerkapcsolatok kialakítását, a társadalmi információáramlást, a közösségfejlesztést, az innovációs folyamatok cseréjét is lehetővé teszi.

A Limes Galériában 2015. július 24. és augusztus 23. között fogadják a vajdasági művészeket, ahol a hivatásos képző- és iparművészek 2-4 művének bemutatására lesz lehetőség. A többségében fiatal képzőművész-kiállítók mellett a térség ikonikus művészei is részt vesznek a tárlaton. A felvidéki művészek tárlata Zentán 2015. szeptember 16-ától tekinthető meg.

A programsorozat művészeti menedzsere Miglinczi Éva. A szervezési, lebonyolítási feladatokban két művészettörténész, Wehner Tibor és Szakra Mándity Krisztina mellett a VMMI megbízott igazgatója, Gondi Martina, a MAMSzE kuratóriumának három tagja, Kopócs Tibor, Csémy Olivér, Litomericzky Nándor, a KKMA képviseletében pedig Virág Jenő vesz részt.

Mindkét művészcsoport fontosnak tartja a határainkon túli magyar művészek/művészet bemutatását, hiszen az néhány alkotó kivételével kevésbé ismert a két határon túl.
A két csoportos kiállítással többek között válaszokat kaphatnánk a hasonló élethelyzetben élők kisebbségi problémáiról, hogy azokat milyen művészi eszköztárral láttatják, s betekintést nyújthatnak abba a közegbe, mely – ha nem is ismeretlen – mindenesetre kevéssé ismert a másik fél számára. (Miglinczi Éva)
 

Frissítés időpontja: 2015-09-01