Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Jeles dátumaink

Besorolás: Ismeretterjesztés
Időpont: 2015. szeptember 24. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Városi Múzeum
Kis zentai emlékezetkultúra

Pejin Attila történész, muzeológus ismeretterjesztő előadása

A helytörténeti kutatások Zentán mintegy százharminc éves múltra tekintenek vissza. Különösen az 1960-as években kaptak lendületet, amikor a város első írásos említésének 750. évfordulója alkalmából várostörténeti monográfiát szándékoztak kiadni. A terv akkor nem valósult meg, de a munka mind a mai napig folyamatos, annak ellenére, hogy a kutatók száma erősen megfogyatkozott.

Jövőre ugyanennek az eseménynek immár 800. jubileumát ünnepeljük, ezért talán nem árt megvizsgálni az eddig lefolytatott helytörténeti kutatások eredményének hasznosulását: vajon milyen mértékben sikerült átadni a zentaiaknak a feltárt ismeretanyagot? Ez ugyanis egyáltalán nem történik automatikusan. A történész befolyásolhatja, de nem dönti el, melyek azok a dátumok, események, személyek, amelyeket majd az adott közösség fontosnak tart megjegyezni, felemlíteni, emlékezetébe emelni. A történész leggyakrabban csak javaslatokat tehet, s felelőssége csupán ezek helytállóságára, pontosságára korlátozódik.

Első előadásunk azokkal a dátumokkal foglalkozik, amelyek Zenta történetében mindmáig többé-kevésbé fontosaknak tekinthetők; vagy azért, mert valódi korszakhatároknak számítanak, vagy azért, mert érzelmileg kötődünk hozzájuk.

 

Frissítés időpontja: 2015-09-01