Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Sirbik Attila St. Euphemia című regényének bemutatója

Sirbik Attila St. Euphemia című regényének bemutatója



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2015. június 27. 20:00
Település: Szabadka
Helyszín: Klein house, Strossmayer utca 9.

Sirbik Attila St. Euphemia című regényét mutatják be szombaton este Szabadkán, a Klein house social bar & art galleryben. A budapesti Magvető és az újvidéki Forum közös kiadásában megjelent kötet szerzőjével Bencsik Orsolya író beszélget majd.
Sirbik Attila: St. Euphemia
“Hogyan és mire eszmél egy vajdasági kamasz a kilencvenes években? Arra, hogy se eszme, se történet nem jutott már neki. Zabhegyezés helyett hungarocell a torkodba, avagy Hitchcockba oltott Tarr Béla. De főként háború és háború. Sirbik Attila szövege generációs kulcsregény. Ez a generáció családi nihilből érkezik a vidéki punkba, ugyanakkor Lajkó Félixék ellopott dobszerkója és a drogos őrjöngések csupán futó örömöt jelentenek. Mintha minden kihágás pótcselekvés lenne, hogy ne kelljen szembenézni az értelmét vesztett világgal, amelynek rendjét szétforgácsolta a háborús kataklizma. Mert jobb híján a Jugoszláv Hadsereg nevel fel, ha bevonulsz, ha nem, az eredmény ugyanaz: élőhalottként bolyongsz a hallucináció valóságában.” Nemes Z. Márió

Az est végén bemutatják Igor és Ivan Buharov Molytej című kisjátékfilmjét, amelynek forgatókönyve a St. Euphemia egy részéből készült. A film elnyerte az 56. Magyar Független Filmfesztivál fődíját, valamint bemutatták a franciaországi Clermont-Ferrand Rövidfilmfesztiválon is, amelyet a kisfilmek Cannes-jaként tartanak számon. A film vetítése közben Brestyánszki Bernadett (cselló) és Brestyánszki Dína (hegedű) zenél majd.
„A filmben nem hangzik el egyetlen szó sem, a szereplők egyáltalán nem kommunikálnak egymással verbálisan, érzelmeik, egymáshoz való viszonyuk a testbeszédből, a mozdulatok és a tekintetek interakcióiból következtethető ki. A kisfiú szemszögéből az apa viselkedésére nincs semmiféle magyarázat, annyira kívül esik egy gyerek kognitív és pszichikai kompetenciáján, mint amennyire lehetetlen és abszurd elképzelés „megfejni a molyt”.” Mikola Gyöngyi

Az esten kiállítanak néhány olyan képzőművészeti alkotást, amely a regény szövegeiből inspirálódott, s Davor Gromilović festi majd a falra a regény címlapjának motívumait.
 
Az est támogatója a Danilo Kiš Alapítvány, a Forum Könyvkiadó és a Klein house.

Frissítés időpontja: 2015-06-25