Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A szabadkai Népszínház vendégjátéka

Besorolás: -
Időpont: 2006. május 11. 19:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház (kisterem)

Futó por – Kosztolányi és a halál (Dance macabre). Szereplők: Kosztolányi Dezső – Péter Ferenc. Mária – G. Erdélyi Hermina. Ilona – Vicei Natália. 1. férfi – Pálfi Ervin. 2. férfi – Kálló Béla. 3. férfi – Ralbovszki Csaba. 1. nő – Pesitz Mónika. 2. nő – Körmöci Petronella. 3. nő – Sziráczky Katalin. Díszlet- és jelmezterv: Kreszánkó Viktória. Fény: Flajsman Róbert. Hang: Matlári Miklós. Zeneszerző: Ifj. Kucsera Géza m. v. Ügyelő: Kotroba Júlia. Dramaturg: Brestyánszki Boros Rozália. Súgó: Vrestyák Erzsébet. Rendezte: Hernyák György.

„Nem az alkotó írja a művet, hanem a mű alkotja meg az írót.” (Hernyák György Babits után szabadon.)

Az előadásról: „Engem igazán mindig csak egy dolog érdekelt: a halál. Más nem. Azóta vagyok ember, mióta nagyapámat láttam holtan, kilenc éves koromban, azt az embert, akit talán a legjobban szerettem akkor. Költő, művész, gondolkozó is csak azóta vagyok. Az a roppant különbség, mely élő és halott között van, a halál hallgatása megértette velem, hogy valamit tennem kell. Én verseket kezdtem írni. Ha nem lenne halál, művészet se lenne.” (Kosztolányi Dezső)

Az előadás a következő írások felhasználásával született meg: Egy őrülthöz. Elégia. Őszi koncert. Beszélő boldogság. A jelenés. Síppal, dobbal, nádi hegedűvel. A komédiás dala. Fehér lányok. Félsz tőlem? Egy lány emléke. Marcus Aurelius. Esti Kornél éneke. Feleségemnek. Ez a beteg, boros, bús, lomha Bácska. Nem félek a haláltól. Mérgek litániája. Száz sor a testi szenvedésről… Víziók. Már megtanultam. Röpima. Utókor. Hajnali részegség. Méz (versek). Pacsirta. Édes Anna. Nero, a véres költő. Esti Kornél első fejezete. Vendég. Az élet divatja (novellák). Lótuszevők (dráma). Valamint Kosztolányi Babitscsal, Csáth Gézával, édesapjával és feleségével folytatott levelezése. Felesége, Harmos Ilona, Rónay László, Dér Zoltán és Levendel Júlia Kosztolányiról írott művei. Kosztolányi Dezső 1933 és 1934 közötti naplófeljegyzései.

„A Futó por az irodalmi est és a színházi előadás között lebegő, sajátságos műfajú haláltánc, amely különös, szürreális hangulatával idézi meg Kosztolányi Dezsőt. Az előadás: amit ő írt és amit róla írtak. Furcsa ellentmondások. Poros kisvárosba született nagyvilági, arisztokratikus író. »A szeretet kéjence és kurafija«, de szerető férj és családapa. Hipochondria és rák. Halálfélelem és a halálvágy. És ismét csak a halál. Lenyűgöző a nyílt arcátlan őszintesége, amivel Kosztolányi leírja azt, amivel gondolatban talán már minden ember eljátszadozott, ám lesütött szemmel tagadja, mintha a halál erkölcstelen volna… Valami hihetetlen méltósággal vágja pofon és provokálja a végzetet, ami később hatványozottan üt vissza. De szabadkai – és ez már szinte természetes.” (A dramaturg naplójából)


Jegyek az Újvidéki Színház pénztáránál válthatók az előadás napján 16-tól 19 óráig,  illetve előjegyezhetők a 021-525-552-es vagy 9 és 14 óra között a 021-657-2526-os és a 021-66-22-592-es telefonszámon. Internetes rendelés az office@uvszinhaz.co.yu címen.


Frissítés időpontja: 2009-09-08