Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Dombos Fest

Dombos Fest



Besorolás: Fesztivál

Időpont: 2014. július 3–6.
Település: Kishegyes
Helyszín: Hegyalja utca
Szervező: Dombos Polgárok Egyesülete
A Dombos Fest fontos célkitűzése, hogy mindenki számára elérhetővé tegye mindazokat a kulturális értékeket, produkciókat, melyek a magyar kultúrát képviselik a nagyvilágban, és ezeket bemutatva párhuzamba állítsa a környező országok műhelyeiben született produkciókkal. A művészeti értékek bemutatásán túl a Dombos Fest tartalmas nyári kikapcsolódást kínál. Bevonja a civil szervezeteket az események szervezésébe és lebonyolításába. Mottó: „lösz vagy nem lösz!?”

Program
Július 3. csütörtök, nyitó nap

Nagyszínpad
18 óra: Hivatalos kapunyitó
18 óra: Kemencés finomságok
20 óra: Hivatalos megnyitó. Csizmadia Anna és a Hungarian FolkEmbassy
20.15: A Hungarian FolkEmbassy népzenei koncertje és a Páva-győztes Berecz István táncos fellépése
20.30: Fényfestészet. Lösz vagy nem lösz – Opusz I.
22 óra: Harcsa Veronika QuartetLámpafény koncert (www.harcsaveronika.hu)

Folk & gasztro udvar

18 órától 24 óráig. A nap vendége: Nagy-Sagmeister pincészet (Tarcal hegy)

Belépő 250 dinár. 15 év aluliaknak ingyenes.


Július 4., péntek

Nagyszínpad
20.30: Palya Bea Nő koncert (www.palyabea.hu)
20.30: Fényfestészet. Lösz vagy nem lösz – Opusz II.
22.30: Csemer Boggie Parfüm koncert
Csemer Boglárka – Boggie, fiatal dalszerző és énekesnő kisgyermek korától az éneklés és a zene megszállottja. 2013 decemberében elkészül első videóklipje, Parfüm/Nouveau Parfum címmel, amely meghozta számára a világhírnevet. A francia és a magyar nyelvű verzió egyaránt hatalmas népszerűségre tett szert, több mint 10 millió ember volt kíváncsi rá alig néhány hét leforgása alatt.
23 óra: Tábortűz

Folk&gasztro udvar
A nap vendége a Brindza Borászat
17 órától 20 óráig irodalmi beszélgetések
After party 24 órától Laser Tasilo (Budapest)

Belépő 250 dinár. 15 éven aluliaknak ingyenes.


Július 5. szombat – NoFolk nap

Nagyszínpad:
20 óra: Bazseva. Bazseválni azt jelenti, zenélni, mi több, muzsikálni! 6 fiatal bazsevás 2013-ban elhatározta, hogy megmutatja, a magyar népzene sosem mehet ki a divatból. A népdalok szövegei pedig örökérvényű életbölcsességet hordoznak, aktuális, személyre szabott üzenetekkel. Ez a Bazseva missziója. Eljuttatni mindenkihez ezt az üzenetet, és megértetni: ez nem rétegzene. A magyar népzene a bázis, egyfajta zenei origó.
20.30: Fényfestészet. Lösz vagy nem lösz – Opusz III.
22 óra: Divanhana (Sarajevo). Az együttes egyik fő célja, hogy bemutassa Bosznia-Hercegovina és az egész balkáni régió városi tradicionális zenétjét. 2009 elején alakult a fiatal zeneakadémistákból álló zenekar. Első lemezük 2011-ben jelent meg, melynek producere Walter Quintus, az egyik legelismertebb világzenei producer volt. Az album egy hosszú kutatást és gyűjtés eredménye, a dalok közül némelyik ezelőtt még soha nem jelent meg, vagy nem is lett rögzítve ezelőtt. A debütáló album sikerei arra inspirálták a zenekart, hogy továbbra is ápolják a balkáni tradicionális zenét, így 2011 szeptemberében egy új projektbe fogtak bele, egy fiatal szarajevói művésszel, a zenekar jelenlegi énekesével, Leila Caticcal.
23 óra: Tábortűz
23.30: Góbé

Folk&gasztro udvar:
17 órától 19 óráig irodalmi beszélgetések
19 órától 20 óráig Papó zenedéje – gyerekműsor. Óvodásoknak, kisiskolásoknak ajánljuk ezt az interaktív előadást, hogy minél hamarabb megismerjék a magyar népzenét és annak hagyományos hangszereit. Papó, azaz Nagyapa mesél benne a régi, falusi zenélési alkalmakról, a zene gyógyító és jobbító szerepéről. Mondókákat, dalokat és történeteket idéz fel a dorombról, tekerőlantról, kobozról, dudáról, cimbalomról és egyéb zeneszerszámokról. A képzelőerőt serkentő mókás kérdések és feladatok az ismeretek játékos és maradandó elsajátítását szolgálják. Közös éneklés és a táncház teszi felejthetetlenné a koncertet.
Húzza-vonja, billegteti:
Kiss Ferenc „Papó” – mese, ének, hegedű
Küttel Dávid – harmonika, ének, tánctanítás
Szokolay „Dongó” Balázs – duda, klarinét, tárogató, szaxofon, furulya, dorombolás
21.00 – 22.00: Budapest Nufolk Revolution. Budapest, mert itt élünk, alkotunk, egyszerűen idevalósiak vagyunk és kész.  Nufolk („új népi”) Mert a népzene jelentése, tartalma folyamatosan változik. Nem a zene változik, hanem a nép. Arról is lemaradtunk, amikor a dudazenétől a vonós bandák átvették a stafétát. Arról is amikor a rézfúvós zenekarokból beat alakult, majd abból lakodalmas rock. Nem akarunk mindenről lemaradni és ebből következik. Revolution („forradalom”). Mert forrongunk egyfolytában. Mert az már önmagában forradalom, hogy falusi zenét játszunk ebben a nagyvárosban. Mert másképp nem megy minthogy a város zajában meg kell találni a vidék hangját, hiszen ott rejtezik benne. A legtisztább értéke a városnak a beszivárgó kulturális sokszínűség.

A belépés ingyenes.


Július 6. vasárnap

Nagyszínpad – Világzene/World music nap
20 óra: Romano Drom
20.30: Fényfestészet. Lösz vagy nem lösz – Opusz IV.
22 óra: Lajkó Félix és zenekara. Vendég: Dresch Mihály
23 óra: Tábortűz

Folk&gasztro udvar:
19 óra: Házigazda a Fanfara Complexa

Belépő 250 dinár. 15 éven aluliaknak ingyenes.

A program folyamatosan bővül, alakul, változik! A műsorváltozás joga fenntartva!
Dombos Polgárok Egyesülete

Frissítés időpontja: 2014-07-01