Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége

A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége



Besorolás: Ünnep – ünnepség

Időpont: 2014. január 17–18.
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház (színházterem), Zentai Alkotóház
Szervező: Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége.

Január 17., 18 óra, Művelődési Ház (színházterem)
Központi ünnepség

Az egybegyűlteket Dudás Károly Magyar Örökség díjas író, a Vajdasági Magyar MűvelődésiSzövetség elnöke üdvözli. Ünnepi köszöntőt mond Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár és Lovas Ildikó író, a Magyar Nemzeti Tanács kulturális ügyekkel megbízott tanácsosa. A műsorban közreműködik Elor Emina Pataki-gyűrű díjas újvidéki színművész, Hajvert Ákos Radnóti-díjas versmondó, Lajkó Félix világhírű hegedű- és citeraművész, valamint a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ kilencszeresen kiválóan minősült Cirkalom táncegyüttese.

Az ünnepség előtt, 17.30 órakor a Művelődési Ház kiállítási termében megnyílik Boros György grafikusművész retrospektív tárlata. A kiállítást Mezei Erzsébet grafikusművész nyitja meg.

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa díjának, Aranyplakettjének és Plakettjének ünnepélyes átadása, valamint a Vajdasági Szép Magyar Könyv 2013 című pályázat ünnepélyes eredményhirdetése Magyar Életfa díjban részesül: BOROS GYÖRGY grafikusművész, ny. képzőművészet szakos tanár (Szabadka), DR. KÁICH KATALIN professor emeritus, művelődéstörténész (Szabadka), MOLNÁR JÓZSEF öntevékeny színész, rendező (Kupuszina/Bácskertes), RICZ PÉTER régész, ny. főmuzeológus (Szabadka).

Aranyplakettet kap: LAJKÓ FÉLIX hegedű- és citeraművész (Palics).

Plakettet kap: Q KÉPZŐMŰVÉSZETI CSOPORT (Palics), RAJ ROZÁLIA és NAGY ISTVÁN népi textília- és viseletkutatók, a Vajdasági Magyar Folklórközpont alapítói és működtetői (Szabadka), SAVELIN ZELLEI ZSUZSANNA és SAVELIN LÁSZLÓ néptáncoktatók, művészeti vezetők (Topolya), VAS BREZOVSZKI TÍMEA és VAS ENDRE néptánc- és népzeneoktatók (Palics).

Videoklip: Tímár Zsolt operatőr és Husnyák Andrea riporter-rendező, a Pannon Rádió és Televízió munkatársai. A meghívó Mezei Erzsébet alkotásának felhasználásával készült.

Január 18., szombat, 10.00 óra. Zentai Alkotóház
Kárpát-medencei kulturális fórum
A Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet hagyományos találkozója a magyar kultúra napja alkalmából a Kárpát-medencei kulturális intézetek, művelődési ernyőszervezetek, vajdasági közintézmények és szervezetek vezetőinek és szakmunkatársainak részvételével.
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség


A magyar kultúra napja délvidéki központi ünnepsége képgalériája



Letölthető dokumentumok


hetnap_20140122_mkn.pdf   (994 kB)   FileType
csaladikor_20140123_mkn.pdf   (492 kB)   FileType

Frissítés időpontja: 2015-01-15