Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Néptáncosok Országos Bemutató Színpada

Néptáncosok Országos Bemutató Színpada



Besorolás: Fesztivál

Időpont: 2015. november 21.
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház (Novosadsko pozorište, Jovana Subotića 3-5.)
Szervező:
Martin György Néptáncszövetség (Budapest), Vajdasági Magyar Folklórközpont (Szabadka), Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ (Újvidék)
A kiíró szándéka, hogy a minősítő fesztiválok megrendezésével lehetőséget teremtsen a néptáncegyüttesek magas művészi színvonalú színpadi bemutatkozásához, egymás megismeréséhez és a szakmai megmérettetéshez.

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpada fesztiváljain minősülni kívánó együtteseknek olyan, 25-30 perces, szerkesztett (non-stop) programot kell bemutatnia, amelyben nem szerepelhet önálló zenekari vagy más betétszám (amennyiben az dramaturgiailag nem szerves része a produkciónak).

A minősítés feltétele, hogy a műsor több tájegység tánc, zenei és viselet hagyományaiban való jártassággal, vagy egy tájegység - több tánctípust tartalmazó – hagyományainak elmélyült ismeretével mutassa be az együttes sokoldalú tánctudását, előadói képességét, változatos, igényes színpadi megjelenését.

A színpadon látott műsor művészi összhatását 5 tagú szakmai zsűri értékeli az alábbi szempontok alapján: 1./ Műsorszerkesztés, dramaturgia, 2./ Folklorisztikai hitelesség, 3./ Koreográfiai megformálás, 4./ Színpadi megjelenés, 5./ Ének-zenei előadás, 6./ Előadói színvonal.

Az egyes szempontokat figyelembe véve a zsűritagok a látottakat – kategóriánként – 0-5-ig pontozhatják. A maximálisan adható pontszám zsűritagonként 30 pont, összesen 150 pont. A bemutatót követően a résztvevő együttesek a zsűri döntését tartalmazó részletes Értékelő lapot, majd a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada 2015 minősítő eredményét rögzítő Oklevelet vehetnek át.

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán résztvevő együttesek az alábbi minősítési eredményeket érhetik el:

0–99 pont elérése esetén – RÉSZT VETT
100–119 pont elérése esetén – MINŐSÜLT EGYÜTTES
120–129 pont elérése esetén – JÓL MINŐSÜLT EGYÜTTES
130–150 pont elérése esetén – KIVÁLÓAN MINŐSÜLT EGYÜTTES

Három egymást követő alkalommal megszerzett Kiválóan Minősült címért az együttesnek Szabó Iván szobrászművész által készített, Martin György arcképét ábrázoló, Martin plakettet adományoznak.

A fesztivállal kapcsolatosan bővebb tájékoztatásért a szervezőkhöz lehet fordulni a zsiga@neobee.net e-mail címen, valamint a 062/505-104 telefonszámon.
Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ
Kapcsolattartó: Kiss Zsélykó
Mobiltelefon: +38162505104
Villámpostacím: zsiga@neobee.net

Frissítés időpontja: 2015-11-09