Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Tudományok Útja – tudománynépszerűsítő rendezvény

Tudományok Útja – tudománynépszerűsítő rendezvény



Besorolás: Ismeretterjesztés

Időpont: 2013. július 6–7.
Település: Zenta
Helyszín: Fő tér (park), Tiszavirág sétány, Ökoház, Régi Mesterségek Háza, Kilátó, Royal Hotel (moziterem), Művelődési Ház (kiállítóterem)
Szervező: Kertészek Egyesülete (Zenta), Science Kft. (Zenta)
A Tudományok útja hétvégi családi program, amit hagyományteremtő szándékkal indítanak el a szervezők, a zentai Kertészek Egyesülete és a Science Kft. A rendezvény célja, hogy izgalmas, tudományos és technikai bemutatókkal, látványos kísérletekkel népszerűsítse a műszaki és természettudományokat, továbbá, hogy felkeltse a pályaválasztás előtt álló fiatalok érdeklődését a tudományok iránt.

Szombat: este 18 órától 22 óráig tudományos témájú előadások és kísérletek

Vasárnap:
a programok a különböző helyszíneken 9-től 14 óráig.

A rendezvény központi helyszíne: Zenta, Főtér – Városi park. További helyszínek:
1.Rakpart, Tiszavirág sétány – mindkét nap tudományos sétahajó jár a Tiszán, a hajón dr. Fehér Illés és Sugár György előadásait hallgathatjuk, vasárnap a zentai modellezők mutatják be vízi járműveiket, valamint a rakparton Nagy Tamás fizikus látványos kísérletekkel szórakoztatja a Tisza-partra látogatókat.
2.Tangazdaság – Szalmaház - az Ökoház avatóünnepsége, talajminták, rovargyűjtés, szalma-labirintus
4. Régi Mesterségek Háza - a rendezvény ideje alatt látogatható
5.Kilátó – a rendevény mindkét napján várja a közönséget
6.Royal Hotel mozi terme – mindkét nap a zentai SABOTRONIC vállalat foyamatosan 3D-s filmeket mutat be (tudományos és egyéb témájú filmeket), vasárnap pedig a mobil planetáriumba látogathatunk el és dr Jovan Aleksić előadásait hallgathatjuk nappal a „csillagos ég alatt”.
7. A színház kiállító terme – egy nem szokványos matematikai kiállításnak és az ehhez kapcsolódó műhelynek ad helyet

A Zenta város Főterén található parkban egységes kiállítási standokon a résztvevő vállalatok mutatkoznak be. Izgalmas újításaikat, fejlődési folyamataikat, irányzataikat, interaktív programjaikat mutatják be.

A rendezvény programjához kapcsolódó előadások megtartására, kisérletek bemutatására a tér közepén lévő pavilon ad lehetőséget.

A programok tematikája :
• Műszaki és természettudományok bemutatása
• Látványos kísérletek a természettudomány különböző területeiről
• Környezettudatosság, klímavédelem
• 2013 - a Vízügyi Együttműködés Nemzetközi Éve
• Alternatív energiaforrások
• Alternatív meghajtású közlekedési eszközök
• Energiatakarékos házak – Ökoház bemutató
• Innováció, K+F (kutatás és fejlesztés)
• Informatika
• Eredményes fiatal vállalkozók, sikeres fiatalok bemutatkozása

A szökőkút körül felállított standokon illetve a pavilonban számos érdekes előadásra, bemutatóra és látványos kísérletre kerül sor, ezek közül néhány:
– A belgrádi Centar za promociju nauke látványos fizikai és matematikai bemutató kiállítását hozza el Zentára.
– Az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara hangulatos színpadi előadással próbálja megnyerni a fiatalokat.
– Dr Jovan Aleksić belrádi csillagász a kozmikus esőkről tart előadást és a mobil planetáriumot mutatja be a közönségnek.
– A Szabadkai Műszaki Szakfőiskola jóvoltából megtanulhatjuk a tésztahíd-építés fortélyait, de megismerkedhetünk a szélgenerátorral, a napkollektorral, a hőszivattyúval, az elektromobillal és kipróbálhatjuk a BENCHargert - az energiatermelő padot is. A rendezvény ideje alatt elkészül egy jövőbeli fiktív város makettje.
– Nagy Tamás fizikus több helyszínen (pavilon, Tisza-part, parkoló) látványos kísérletekkel (folyékony nitrogén, szárazjég, stb.) szórakoztatja a közönséget. Egyebek között bemutatja, hogy hogyan emelhetünk meg könnyűszerrel egy autót vagy akár egy tankot is.
– Szórád Endre, a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium kémia tanára is várhatóan elkápráztatja a közönséget kísérleteivel, amelyek a Tűzzel vizet – vízzel tüzet nevet viselik.

A rendezvény fő támogatója: Magyarország Emberi Erőforrások Minisztériuma. Támogatók: Magyar Nemzeti Tanács, Zenta Község Önkormányzata, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, Budapesti Corvinus Egyetem Kertészettudományi Kar Zentai Konzultációs Központ, Than Emlékház Óbecse.

Médiapartner: Pannon RTV

Szervező: Kertészek Egyesülete Zenta,  Science kft. Zenta

Frissítés időpontja: 2013-07-05