Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Az aracsi pusztatemplom

Besorolás: Tanácskozás
Időpont: 2013. április 22. 10:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Városháza (díszterem)
Kétnyelvű nemzetközi építészeti, műemlékvédelmi és régészeti konferencia az aracsi pusztatemplom kutatásának új eredményeiről és védelmének időszerű kérdéseiről

A Magyar Nemzeti Tanács megbízásából a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kétnyelvű nemzetközi szakmai konferenciát szervez 2013. április 21–23-án Zentán, amelynek célja a kivételes tudományos jelentőséggel és nemzetközi szempontból kiemelkedő fontossággal bíró aracsi pusztatemplom és környéke régészeti feltárásával, konzerválásával, restaurálásával, építészeti védelmével, infrastrukturális fejlesztésével, környezetének rendezésével, területfejlesztésével kapcsolatos legfrissebb eredmények, valamint a fejlesztési és területrendezési elképzelések ismertetése, továbbá szakmai dialógus kialakítása a kiemelten védett műemlék további feltárása, megóvása és bemutatása érdekében – külön figyelmet szentelve az úgynevezett „aracsi komplexum” tervezett kialakításának. Mint ismeretes, a Magyar Nemzeti Tanács A vajdasági magyarság szempontjából kiemelt jelentőségű ingatlan kulturális javak meghatározásáról szóló, 2012. december 5-én és 2013. február 27-én elfogadott határozata alapján az aracsi pusztatemplomot a vajdasági magyarság szempontjából is kiemelt jelentőségű műemlékké nyilvánította.

A tanácskozásra a témában és a hatáskörükben is a legilletékesebb szerb köztársaságbeli szakembereket hívtuk meg, de felkérjük azokat a magyarországi szakembereket is, akik segítségünkre lehetnek abban, hogy minél teljesebb és pontosabb kép alakuljon ki ennek az ember és a természet együttes munkája eredményeként létrejött kulturális (történeti, műemléki, művészeti, tudományos, társadalmi stb.) szempontból jelentős, részlegesen beépített területnek a jövőbeni rendezéséről, amely jellegzetessége, egységessége révén topográfiailag is körülhatárolható egységet alkot.

Frissítés időpontja: 2013-03-25