Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Pass-Port Európa

Pass-Port Európa



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2013. január 16. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház
Szervező: Kosztolányi Dezső Színház
Szereplők: Béres Márta, Csorba Kata, Mészáros Gábor, Mezei Kinga, Jelena Mihajlović, Mikes Imre Elek, Pletl Zoltán, Seres István Pipu, Suzana Vuković. Dramaturg: Antal Attila. Jelmeztervező: Pletl Zoltán. Díszlettervező: Sinkovics Ede. Zene: Dobó Rihárd. Zenei tanácsadó: Antal Attila. Rendező: Urbán András

„A Pass-port harmadik része nem az első kettő legjobb jeleneteiből születik meg, hanem az első kettő tapasztalataira épül egy harmadik, új előadás. Az első kettő foglalkozik a multietnikus világgal, a határ két oldalán élő emberek viszonyával, a vajdasági magyarok és a magyarországiak kapcsolatával. A harmadik előadás egyrészt ehhez kötődik, másrészt próbálja színházi eszközökkel megfogalmazni az európaiságot, a határokkal való behatároltság és határ nélküliség érzését körüljárni.”
(Urbán András)

A Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program támogatásával 2011-2012-ben egy újabb hosszú távú színházi együttműködés jött létre a szabadkai Kosztolányi Dezső Színház és a MASZK Egyesület között Pass-port címmel. A közös munka során három színházi előadás születik: egy a vajdasági/szerbiai életről és viszonyokról, egy a magyarországiról Szegedre és a régióra fókuszálva; a két produkció keresztmetszeteként pedig létrejön egy harmadik előadás is, amelynek segítségével további értelmezési síkok nyílnak meg.

Az első, Pass-port Szabadka/Subotica – A démonok városa című produkciót májusban, a Régi Zsinagógában és a Kosztolányi Dezső Színházban láthatta a közönség, a második, Pass-port Segedin/Szeged – avagy maga az ördög című darab premierje a Thealter Feszt fesztiválon volt júliusban, a harmadik előadás pedig most kerül színpadra.

Az előadások előkészületi fázisában a színészek szociológiai kutatómunkát végeztek, anyagot gyűjtöttek, interjúkat készítettek, arra keresve a választ, hogyan élünk ebben a határ menti térségben és mit gondolunk a határ túloldalán élőkről, az eredményeket-végkövetkeztéseket pedig beépítik a produkciókba.

Urbán Andrással és a szabadkai Kosztolányi Dezső Színházzal 2003 óta működik együtt a MASZK Egyesület, a közös munka eredményeképp 2011-ig 10 előadás jött létre, amelyek közül több itthon és külföldön is rangos fesztiváldíjakban részesült.

A projekt fő támogatója a Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program és az Európai Unió.

A jegypénztár (Fasizmus áldozatainak tere 5.) munkanapokon 10 órától 13 óráig, valamint mozinapokon és előadásnapokon 17.30-tól tart nyitva. Jegyek interneten itt rendelhetők. Felnőttjegy 300 dinár, bemutatójegy 400 dinár, diák/nyugdíjas 150 dinár. Mecénásjegy 1000 dinár. Desiré villamosa jegyek: felnőtt 300 dinár, diák/nyugdíjas: 200 dinár. Bérletek: bemutatóbérlet 2000 dinár, Röpríz-bérlet 1300 dinár, desiré-bérlet 5000 dinár.
Kosztolányi Dezső Színház

Frissítés időpontja: 2013-01-04