Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Marius von Mayenburg: A csúnya

Marius von Mayenburg: A csúnya



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2012. november 21. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Jadran színpad
Szervező: Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
Fordította: Veress Anna. Szereplők: Lette, a csúnya – Pálfi Ervin, Pataki Gyűrű- és Jászai-díjas. Fanny, a felesége – G. Erdélyi Hermina. Scheffler, Lette főnöke – Szőke Attila. Karlmann, Lette asszisztense – Kovács Nemes Andor. Fanny, gazdag öreg hölgy – G. Erdélyi Hermina. Karlmann, a gazdag öreg hölgy fia – Kovács Nemes Andor. Scheffler, sebész – Szőke Attila. Fanny, az asszisztensnője – G. Erdélyi Hermina. 
Jelmeztervező: Janovics Erika m.v. 
Díszlettervező: Dömötör András m.v.
Világítástervező: Úri Attila.
Dramaturg: Brestyánszki B. R. 
Díszlettervező-asszisztens: Szilágyi Nándor. 
Súgó / ügyelő: Engi Georgina. 
Rendezőasszisztens: Úri Attila. 
Rendező: Dömötör András.

Marius von Mayenburg (író, fordító, dramaturg és rendező)
Münchenben született, 1972-ben, 1992-től Belinben él, ahol a Művészeti Akadémián Yaak Karsunke és Tankred Dorst tanítványaként drámaírást tanult. 1998-ban a Deutsches Theater Baracke nevű stúdiójának művészeti vezetője lett, majd egy évvel később Thomas Ostermeierrel közösen elvállalták a berlini Schaubühne igazgatását. Színházuk a mai napig Európa egyik legjobbjának számít. Mayenburg szinte minden évadra ír egy új darabot a társulat számára, és egy ideje rendezőként is aktív. Drámáit Németországon kívül számos európai országban is színpadra állították. Díjai: a fiatal drámaírók kitüntetése, a „Kleist-Förderpreis”, valamint a „Frankfurter Autorenstiftung” díj.

„Mi a matematikai értelemben vett szépség? A szépség azt jelenti, hogy a példány erősen megközelíti az eredeti mintaképet. Képzeljük el, hogy a számítógépbe betáplálják a testrészek maximális és minimális méreteit: orrhossza három és hét centiméter között, homlokmagassága három és nyolc centiméter között és így tovább. A csúnya embernek nyolc centi magas a homloka, az orra pedig csak három centi. Csúnyaság: a véletlen poétikus szeszélye.” (Milan Kundera)

Bővebb információ.
Népszínház Magyar Társulat

Frissítés időpontja: 2012-11-02