Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
A zEtna IX. Irodalmi Fesztiválja – A magyar Balkán és a szimmetria

A zEtna IX. Irodalmi Fesztiválja – A magyar Balkán és a szimmetria



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2012. november 8–10. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnoka
Szervező: zEtna Polgárok Egyesülete
Míg a zEtna VIII. Irodalmi Fesztiváljának szervezőelve az areális jelző volt, s műhelyei az irodalmi földrajz határátlépő karakterét vizsgálták, a IX. fesztivál ennek folytatásaként, s építve kétnyelvű projektumaiból származó tapasztalataira (pl. a Makropolisz sorozatra, amelyben 2000 óta kortárs szerb és magyar prózaírók hoznak létre négykezes szövegeket), a párhuzamokat és lehetséges közös témákat keresve a szimmetriát vizsgálja a fordított és a befogadó irodalom, az eredeti mű és a műfordítás, illetve a műhelymunka speciális szegmenseként az ekfrázis (mint a képek textuális tükrözése) és az illusztráció (mint az irodalmi szöveg képi megjelenítése) között.

A magyar Balkán és a szimmetria

November 8, csütörtök
10 óra. Zentai Gimnázium
Ceduljice, krila… (Cédulák, szárnyak...). Rendhagyó irodalomóra a Figurák után kutat című antológia két szerzőjével, Rajsli Emese és Draginja Ramadanski műfordítókkal.
19 óra. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnoka
A literatúra (ízlelő) nyelvén... Ínyenc írók, Bozsik Péter, Nagy Abonyi Árpád és Szögi Csaba beszélgetése elmúlt és elközelgő balkáni lakomák kapcsán.

November 9., péntek
10 óra. Zentai Gimnázium
Mahler akcióban... Rendhagyó irodalomóra két fiatal szerzővel és műfordítóval, Bencsik Orsolyával és Orcsik Rolanddal.
18 óra. Népkönyvtár, Topolya
Köd, Búcsú rossz időben... – Bartha György és Szabó Palócz Attila meteolírikus estje.
18 órai. Zentai Alkotóház
Ristović-szalon... Bencsik Orsolya és Orcsik Roland műfordítók beszélgetése Ana Ristović költőnővel.
19 óra. Zentai Alkotóház
Albahari-szalon...David Albahari beszélgetőtársai Ladányi István, Rajsli Emese és Virág Zoltán.
20.30 óra. Zentai Alkotóház
Magánbalkán... Felolvasás multimédiával Ágoston Lóránt festményei és filmjei között a Szegedi Super8mm Akrobata Csoport tagjaival és a fesztivál részvevőivel.

November 10., szombat
11 óra. A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet oszlopcsarnoka
Mi marad a lakoma után? A fesztivál részvevőinek beszélgetése írótalálkozások kockázatáról és hozadékáról, terített és elhagyott asztalokról, valós teréről az ú.n. irodalmi életnek.
16.30 óra. Zentai Alkotóház
Cérnaszálon. Litauszki János filmjének zentai bemutatója.
18 óra. Zentai Alkotóház
Böndör-szalon. Böndör Pállal Virág Zoltán beszélget.
19 óra. Zentai Alkotóház.
Bodor-szalon. Bodor Ádámmal Józsa Márta beszélget.
20.30 óra. Zentai Alkotóház
Magánbalkán II. A fesztivál részvevőivel második közös felolvasása.
21 óra. Zentai Alkotóház
A Sin Seekas trió (Sóti Juli, Palusek Erik, Kurcinák Attila) koncertje.

A zEtna egyesület tevékenysége a kortárs magyar irodalmi produkció gyarapítására és népszerűsítésére irányul. Ez három területen bonyolódik: (1) elektronikus folyóirat megjelentetésével és elektronikus könyvtár működtetésével (évi tíz-tizenkét lapszám és 120 000 egyéni látogató), (2) hagyományos kiadói tevékenységet folytatva (tíz év alatt 60 címszó), (3) műhely- és közönségtalálkozók szervezésével. Ez utóbbiak között a legjelentősebb, a zEtna 2004-től 2011-ig folyamatosan nyolc alkalommal megrendezett Irodalmi Fesztiválja, amely a vajdasági magyar irodalmi seregszemlék között hat országból érkező félszáz részvevőjével és nyolc-tíz órás programmaratonjaival mindenképp a legnépesebb, s nem egy vélemény szerint a leghangsúlyosabb is. Együttműködő partnerei jeles anyaországi és határon túli folyóiratműhelyek, írószervezetek. A Magyar Nemzeti Tanács a fesztivált kiemelt jelentőségű rendezvénnyé nyilvánította.

A zEtna Irodalmi Fesztiválja minden alkalommal egy-egy asszociációra, alkalmi összjátékra lehetőséget teremtő téma vagy jelző körül szerveződik. Ezek a következők voltak az eltelt nyolc alkalommal: Halálközeli (2004), Szentek és/vagy bolondok (2005), Dobzseiáda (2006), Egyesült Egek Királysága (2007), Terek találkozása (2008), Decermium (2009), Béta-átjáró (2010), Areális (2011). Egy-egy fesztivál 10-14 eseményből áll. Ezek pl. kortárs íróknak (Tolnai Ottó, Végel László stb.) szentelt szalonok, többszereplős próza- és versműhelyek, időszerű témáknak (Élő vajdaságiakat olvasva, Centrum nélküli periféria, A könyv areája, Arealitás és nyelvi közvetítés stb.) szentelt kerekasztal-beszélgetések, és a fesztivál fontos partnereit képező folyóiratszerkesztőségek (Bárka, DNS, Drót, Együtt, Ex Symposion, Jelenkor, Kilátó, Műhely, Muratáj, Poesis Internationale, Rukovet, Sikoly, Spanyolnátha, Symposion, Terasz.hu, Tiszatáj, Új Forrás, Új Könyvpiac…) bemutatkozói.

A fesztivál a lehetőségektől függően keresi a multimediális kapcsolódási pontokat az irodalom és a társművészetek között. Szakmailag is értékelhető képzőművészeti eseményeknek is teret adott, ezek közül a legjelentősebbek Ózsvár Péter, Kiss Attila Etele (2004), Szajkó István (2010) és Szarapka Tibor (2006) kiállítása, illetve Bálind István, Rade Brkušanin, Kókai Eléna, Molnár Edvárd bekapcsolódása a munkába. A filmes programok közül kiemeljük a Mediawave-mustrákat, Litauszki János, Kresalek Gábor filmjeit, a Szegedi Szuper8-as Akrobatacsoport vetítéseit.

Ez utóbbi már a performanszok sorát is gyarapítja a Moszkvai Klub (Nikolja Bajtov és Szveta Litvak, 2005) programjaival, pl. az Erdei Könyvtár projekttel, Urbán András rendező színpadi akciójával (2006) és a Vigyázat, impro! című produkcióval egyetemben… Amely viszont már zenei programként is megállta a helyét, nem kevésbé, mint a Matthew Michell Quartet, a Bakos–Verebes Zenei Konzorcium, a Makulátlan Molekulák, a Zyntharew, a Csókolom, az Ethnokor, illetve a Bakos Árpád Orcherstra koncertje.

A zEtna Irodalmi Fesztiválja központi és kísérő programokra oszlik. Míg az előzőek Zentán, a város nemzetközi hírű galériájában, színháztermében, illetve a hangulatos alkotóházban bonyolódnak, az utóbbiak eljutnak a régió más helységeibe (Adára, Csókára, Magyarkanizsára, Topolyára és Szabadkára) is.

Végezetül egy kis statisztika: az első nyolc fesztivál meghívottjainak száma összesen 320 (150 különböző) részvevő. A programsorozat 76 rendezvényt foglal magában, amelyet hozzávetőlegesen 4 600 néző követhetett nagy-nagy érdeklődéssel.
zEtna Polgárok Egyesülete

Frissítés időpontja: 2012-11-09