Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok

XIX. Vajdasági Magyar Ünnepi Játékok



Besorolás: Ünnep – ünnepség

Időpont: 2012. szeptember 22. 15:00
Település: Palics
Helyszín: Szent Orbán templom, Könyvtár, Víztorony, Nyári színpad
Szervező: Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
Hogy mit jelent számunkra 1952? Milyen nyomot hagyott? Kik hagyták ezeket a nyomokat?

Ajándék minden olyan pillanat, amikor jó szándékkal egybegyűlünk, -sereglünk.

1952


Gál László, Laták István, Majtényi Mihály, Sulhóf József és Bogdánfi Sándor megtették az első lépéseket a Magyarkanizsai Írótábor életre hívása felé.

Ács József festő javaslatára, Boschán György, Farkas Nándor, Milan Konjović, Sáfrány Imre, Tripolszky Géza, Varga László szakmai segédkezése révén Jugoszlávia első művésztelepeként festőtelepet hoztak létre Zentán.

Ács József, B. Szabó György, Ernyes György, Hangya András, Herceg János, Ivanyos Sándor, Kolozsi, Tibor, Laták István, Majtényi Mihály, Milan Konjović, Sulhóf József, Tóth Antal, és még sorolhatnánk... Nagyjaink, művészeink, íróink, kultúrmunkásaink: szervezők. A több közül egy nagyon fontos közös van Bennük: egy dátum, intervallum – 1952. június 26-29. – és egy rendezvény: a palicsi Magyar Ünnepi Játékok. Íróink, képzőművészeink, könyv- és lapkiadóink, fúvószenekaraink, színtársulataink, néptáncegyütteseink, népdalköreink... máig megismételhetetlen találkozója volt ez.

S az, hogy a fent sorolt rendezvények, összesereglésünk, alkotóműhelyeink a mái napig élnek, fennmarad(hat)tak, megújultak, csupán egyet jelent: azt, hogy mire képes a hagyományát, kultúráját, identitását megtartani és továbbadni képes, értékőrző és -teremtő délvidéki magyar közösség.

Idén, 2012-ben, hatvan évvel a palicsi Magyar Ünnepi Játékok után nemcsak emlékezni, de újra összeseregleni vagyunk kötelesek: elődeink emlékei előtt tisztelegve, értékeinket ünneplve!

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség jogelődje, a Vajdasági Magyar Kultúrszövetség több mint fél évszázaddal ezelőtt szervezte meg Palicson a vajdasági magyar művelődési egyesületek és intézmények, kulturális és művészeti alkotók első találkozóját.

A palicsi Magyar Ünnepi Játékok – ez volt a rendezvénysorozat hivatalos neve – nálunk egyedülálló, és mind a mai napig megismételhetetlen ünnepe volt egy nemzeti kisebbség kultúrájának. A politikai klíma változásai folytán ilyen méretű rendezvényre többé nem kerülhetett sor. Mi több: a Kultúrszövetséget is felszámolták, a nemzetiségi egyesületeket pedig nemkívánatosnak nyilvánították és fúzióra kényszerítették más nemzetiségű egyesületekkel, amelyek viszont a saját nyelvüket, kultúrájukat, hagyományaikat ápolták (volna).

A Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség megalapításától, 1992-től kezdve az ünnepi játékok újraélesztésén munkálkodott, alkalmazkodva a megváltozott társadalmi és kulturális körülményekhez. ĺgy született meg a vajdasági magyar kultúra legtömegesebb, legváltozatosabb és legmutatósabb rendezvény-sorozata, a VAJDASÁGI MAGYAR ÜNNEPI JÁTÉKOK, amely lehetővé teszi a kulturális és művészeti mozgalom minden műfaja: a zenei és tánc-folklór, az irodalom, a színjátszás, a film/video- és képzőművészet, a vers- és prózamondás, a szórakoztató és kórusmuzsika egyéni és közösségi csúcsteljesítményei számára a bemutatkozást.

Évekig tartott a legmegfelelőbb szervezési formák kimunkálása, amíg eljutottunk a jelenlegi szervezési modellhez: a megnyitó ünnepséget valamely jeles történelmi vagy művelődéstörténeti helyen szervezzük meg – korábban Zenta, aztán Aracs, majd Bács, Versec, Titel, Törökkanizsa, Újvidék, Horgos, Szilágyi, Csantavér: az egykori Hunyadi-birtok, majd Ada, Horgos és Magyarkanizsa, tavaly pedig Kanizsamonostor a megnyitó ünnepség színhelye.

Részletes program:
15.00 óra, Szent Orbán templom
Ökumenikus istentisztelet. Ünnepi köszöntőt mond: Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke és Répás Zsuzsanna nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkár.

16.30 óra, Könyvtár
Ivanyos Sándor képzőművész tárlatának megnyitója. Közreműködik a palicsi Szederinda népdalkör.

17.00 óra, Víztorony
Bokrétásaink felvonulása a Vigadóig. Faültetés a palicsi Magyar Ünnepi Játékok részvevői emlékére, hagyományainkat, értékeinket megtartani és továbbadni képes közösségünk tiszteletére.

18.00 óra, Nyári színpad
Az óbecsei Csobolyó legénykórus, a pancsovai női énekcsoport, a bácskertesi, a gombosi, a horgosi néptáncegyüttes, Szécsi Zsolt szólótáncos, Micsik Béla tekerőlantos, valamint Lele József, Flaman István és Hézső Zsolt citerások népművészeti koncertje.

Az est az 1952-es rendezvényről készült filmhíradó vetítésével zárul.

Fővédnök: Magyar Nemzeti Tanács

Támogatók: Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Nemzetpolitikai Államtitkársága, Bethlen Gábor Alap, Magyar Nezmeti Tanács, Tartományi Oktatási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság.
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
Kapcsolattartó: Sutus Áron
Telefon: +38124551822
Mobiltelefon: +38163496136
Villámpostacím: vamakult@open.telekom.rs

Frissítés időpontja: 2012-10-17