Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Települések

Vissza
Palics
Palics
Település neve az ország nyelvén: Palić
Irányítószám: 24413
Körzethívószám: +381 24
Körzet: Szabadka
Ország: Szerb Köztársaság
Honlap: www.palic.rs/ , www.palic-palics.rs
 Szabadka városnak közegészségügyi szempontból is igen fontos határrésze Pality (Palics) nyaralóhely és gyógyfürdõ, mely a várostól keletre terül el. A környéken levõ földek: Tompa és Ludas puszta és az ún. tuki ugarok. Hajdan önálló terület volt. Már 1462-ben említik Bajmok, Csantavér stb. falvakkal Palij néven, melyet Mátyás király sok mással együtt anyjának adományozott. E pusztából ezután Pálegyháza falu lett.

A török defterek a szabadkai nahijében 1580-82-ben említik fel Pálegyházát 10 adófizetõ házzal. E Pálegyházából lett a mai szlávosított Pálity vagy Palics, a mely azonban most csak a tavat illeti. Midõn a török hódoltság után Szabadkához kerûlt, nem említik külön pusztának. Az 1743. és 1749. évi kamarai szerzõdések is, melyek Szabadka földbirtokait felsorolják, csak a Pality tavat ismerik. A Pality tó és neve már a XVII. század végén ismeretes volt. Marsigli 1690. évi térképén az alsó Duna-Tisza közében egy Piligo palust tüntet fel, a mi alatt az olasz mérnök bizonyosan csak Palicsot érthette, mert e tavat a mai Palics tó helyére is rajzolja. Jenõ herczeg serege is 1697 szeptember 28-án a Zenta-Kiskanizsa közötti táborából kivonúlt és délben a palicsi tónál újra tábort ütött, de iható víz hiányában másnap tovább vonúlt a sereg Szabadka mellett el egészen Mélykútig.

E tó, melynek éjszaki végéhez Szabadka városa az 1850-es években fürdõhelyiségeket és vendéglõt épített, az országnak nagyságra nézve harmadik tava és hivatalosan is gyógyfürdõnek van elismerve. Van gyógyszertára, posta- és távíró-hivatala, iskolája. 1883-ban épûlt itt egy magánkápolna és itt van a városnak mintaszerû földmíves-iskolája. A környéken levõ földeken és szõlõkben számos díszes nyárilak épûlt. Magában a tóban a város jövedelmezõ halászatot is tart. Ujabban Szabadka város Palics gyógyfürdõ díszes átépítését vette tervbe. Mai külsejét az 1900-as évek elején nyerte el.

A legenda szerint régen a Palicsi-tó helyén birkanyájak legelésztek. Egyszer azonban egy Pál nevû pásztor kutat ásott ezen a helyen, és annyi víz tört fel a föld mélyébõl, hogy tóvá terebélyesedett. A tudományos magyarázat szerint a jégkorszak végén természetes úton keletkezett a Palicsi-tó. Partján az elsõ szállodát 1853-ban építették. A XIX. században Karlovy Varyhoz, Sankt Moritzhoz és Abbáziához hasonló mondén üdülõhellyé alakult.

Õsidõk óta ismerték az emberek a tó iszapjának és vizének gyógyhatását. 1845-ben néhány szállodai szobában kádakat helyeztek el, s itt gyógyították a Palicsra látogatókat. Nyolc évvel késõbb megépül a melegvizes medence, s egészen 1961-ig gyógyfürdõje is van Palicsnak, ahol az iszap gyógyító hatását kihasználják. Már csupán három melegvizes medence maradt meg, májustól októberig fogadja a látogatókat.

Barokk parkjai, szecessziós épületei és a 24 féle szórakozási lehetõség, illetve a tartalmas idõtöltés a pihenés, a felüdülés és a szórakozás oázisává teszik Palicsot. Nyáron rangos mûvelõdési rendezvények színhelye, télen pedig Vajdaság legnagyobb természetes korcsolyapályája, a 300 hektár felületû tó jégpáncélja vonzza ide a turistákat.

A környékén a jelentősebb vállalatok a Palics-Ludas Közvállalat és az Elitte-Palics turisztikai-vendéglátóipari vállalat. Itt található továbbá az egykor igen híres Palicsi Pincegazdaság és a Chemos műanyagfeldolgozó vállalat is.

Palics sok látványossággal büszkélkedhet. A tóparti, jellegzetesen szecessziós épületeit Komor Marcell és Jakab Dezső építészek tervei alapján építették fel. Emellett kitűnnek a családi villák, amelyeket az úgynevezett korai svájci nyaralók mintájára alakítottak ki. Palicson található az ország egyik legszebb állatkertje. A fürdőváros ad otthont a nyaranta megrendezésre kerülő Palicsi Nemzetközi Filmfesztiválnak, továbbá hagyományos a Szüreti Napok és a Palicsi Téli Olimpiai Játékok megszervezése is.

2009-től kezdődően kerül megrendezésre a település napja minden évben május 25-én. A Palics Helyi Közösség napjának május 25-én történő megünneplése I. Szent Orbán pápa, a szőlők és borászok védőszentjének tiszteletéhez kapcsolódik. 1881-ben keresztet állítottak az ő tiszteletére, hogy óvja a szőlőket. A XX. század közepén az egykori Mezőgazdasági Iskola épületében berendezett imaház is Szent Orbán nevét viselte. Később alakították ki a Szent Orbán templomot, a legtöbb palicsi hívő plébániatemplomát. Palicson a szőlészet mellett jelentős szerep jut az idegenforgalomnak. Szent Orbán napján, május 25-én évente megünneplik a szőlő és a bor napját.

A Bagolyvár az egyik legszebb palicsi épület. Vermes Lajos, Szabadka neves sportmunkása, a Palicsi Olimpiai Játékok kitalálója és megszervezõje építtette, mégpedig a célból, hogy itt helyezzék el azokat a sportolókat, akik eljöttek Palicsra vetélkedni. A világ elsõ olimpiai faluját teremtette meg Csáth Géza és Kosztolányi Dezsõ kortársa Palicson. A Bagolyvár mellett építtette ki 1884-ben az akkori Magyarország területén az elsõ kerékpárpályát, amely 225 méter hosszú és ellipszis alakú volt. A pályát feltörték, a Bagolyvár pedig évek óta üresen áll, jóllehet több alkalommal készültek tervek luxus apartmanok kialakítására a villában. A Palicsi Olimpia sikersorozatának az első világháború vetett véget, de Valihora István egy évtizeddel ezelőtt felújította a sportjátékok hagyományát, s egyre népszerûbbé válnak ezek a játékok.

A víztorony ma Palics szimbóluma. A XX. század elején épült, több rendeltetésű épületként: víztorony, a nyaralótelep kapuja és villamosmegálló. – A villamos 1897–1972-ig szállította a szabadkai polgárokat a fürdőhöz.

A Vigadó épülete a szecesszió stílusában épült 1911-ben. Az épületnek több rendeltetése is volt: cukrászda, étterem, míg az emeleti rész a szórakozást szolgálta, bálokat és hasonló ünnepségeket szerveztek. Két nyitott terasz ékesíti a Vigadó bejáratát, különleges faragású fakerítésével. A Vigadó közvetlen közelében találhatjuk a legkisebb szecessziós stílusban készült építményt, a zenei pavilont. Az akkori idők szellemében erről a helyről adták a zenészek zenei műsoraikat.

Palics legszebb részében, a Split fasor és a sűrű telepítésű fákkal övezett sétány között található Mária, a Világ Királynője tiszteletére emelt kápolna, a Lajčo Budanović püspök utcával párhuzamosan húzódó udvarban pedig a Szent Orbán pápa templom.
Abban az időben a szentmiséket két helyszínen mutatták be: a Mária, Világ Királynője kápolnában, mint kijelölt plébánia-templomban, valamint az egykori Ekonómia Kalot-kápolnájában, amely valójában a Szent Orbán tiszteletére szentelt vikariátus imaháza volt. Az időközben kialakított imaház a szakrális cselekmények végzéséhez szűkösnek bizonyult, így az 1975-ben Palicsra érkező plébános, Leist József új tervet dolgoz ki a meglévő épület bővítésére. A munkálatokat 1978. VIII .4-én Vianney Szent János, arsi plébános emléknapján kezdték meg, és azokat még ugyanabban az évben be is fejezték. Az oltárt december 23-án Matija Zvekanović püspök szentelte fel.
Földrajzi koordináták: +46° 6' északi szélesség, +19° 45' keleti hosszúság

Nagyobb térképre váltás
Fényképgaléria:
Palics régi képeken
Palicsfürdő, 1903
Palicsfürdő, 1903
Palicsfürdői szálloda
Palicsfürdői szálloda
Palicsfürdő - Nagyszálloda
Palicsfürdő - Nagyszálloda
Palicsfürdő
Palicsfürdő
Palicsfürdő
Palicsfürdő
Palicsfürdő
Palicsfürdő
Díszkút
Díszkút
Palicsi tó
Palicsi tó
Villamos végállomása
Villamos végállomása
Palicsfürdő, régi képeslap
Palicsfürdő, régi képeslap
Palicsfürdő, régi képeslap
Palicsfürdő, régi képeslap
Víztorony kapuja
Víztorony kapuja
Út a tóhoz
Út a tóhoz
Nagyterasz
Nagyterasz
Nagyterasz
Nagyterasz
Nagyterasz
Nagyterasz
Női fürdő bejárata
Női fürdő bejárata
Női fürdő
Női fürdő
Női fürdő
Női fürdő
Zenepavilon
Zenepavilon
Zenepavilon
Zenepavilon
Posta épülete
Posta épülete
Lujza-villa
Lujza-villa
Lujza-villa - Bagolyvár
Lujza-villa - Bagolyvár
Lujza-villa - Bagolyvár
Lujza-villa - Bagolyvár
Vermes-villa
Vermes-villa
Vermes-villa távolról
Vermes-villa távolról
Díszkút
Díszkút
Kerámia
Kerámia
Szökőkút
Szökőkút
Tavasz
Tavasz
Park
Park
Asszonyok a padon
Asszonyok a padon
Asszonyok a padon
Asszonyok a padon
Hajó kávézó a tavon
Hajó kávézó a tavon
A tó
A tó
A móló
A móló
Palicsi naplemente
Palicsi naplemente
Palics madártávlatból
Palics madártávlatból
Vermes Lajos-emléklap
Vermes Lajos-emléklap
Vermes Lajos szobra
Vermes Lajos szobra
1956-os emlékkő
1956-os emlékkő
Turisztikai térkép
Túrisztikai térkép
Túrisztikai térkép
Demográfiák (7)    Intézmények (6)    Rendezvények (26)

Frissítés időpontja: 2011-11-17