Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Marius von Mayenburg: A csúnya

Marius von Mayenburg: A csúnya



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2012. április 17. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Jadran színpad
Szervező: Szabadkai Népszínház Magyar Társulata
Fordította: Veress Anna. Szereplők: Lette, a csúnya – Pálfi Ervin, Pataki Gyűrű- és Jászai-díjas. Fanny, a felesége – G. Erdélyi Hermina. Scheffler, Lette főnöke – Szőke Attila. Karlmann, Lette asszisztense – Kovács Nemes Andor. Fanny, gazdag öreg hölgy – G. Erdélyi Hermina. Karlmann, a gazdag öreg hölgy fia – Kovács Nemes Andor. Scheffler, sebész – Szőke Attila. Fanny, az asszisztensnője – G. Erdélyi Hermina. Jelmeztervező – Janovics Erika m.v. Díszlettervező – Dömötör András m.v. Világítástervező – Úri Attila. 
Dramaturg – Brestyánszki B. R. Díszlettervező-asszisztens – Szilágyi Nándor. Súgó / ügyelő – Engi Georgina. Rendezőasszisztens – Úri Attila. Rendező – Dömötör András.

A szépség és a csúnyaság mibenléte kivonja magát az emberi ítélkezés alól, holott ezeken alapszik a tetszés, mely a lehető legvégletesebb és változtathatatlan ítélet. Viszonyunk éppoly aránytalan ezekhez, miként a sorsunk sem a mi arányossági igényeink szerint adja vagy nem adja; illetve adja az egyiket, de nem adja a másikat, vagy valamicskét ad az egyikből, ám hozzátesz a másikból is. (Nádas Péter)

A filozófusok és a művészek minden korban számos meghatározást adtak a szépségről. (…) Másként áll a dolog a rútsággal. A rútat többnyire a széppel szembeállítva határozták meg, de soha nem szenteltek neki terjedelmes értekezéseket, hanem csupán mellékesen, mintegy zárójelben utaltak rá. (…) Vajon a csúnyaságot egyszerűen a szépség ellentéteként kell meghatároznunk, mely ez utóbbi eszményképének változásait követi ? Vajon a rútság története pusztán a szépség történetének szimmetrikus ellenpárja volna? (Umberto Eco)

Mi a matematikai értelemben vett szépség? A szépség azt jelenti, hogy a példány erősen megközelíti az eredeti mintaképet. Képzeljük el, hogy a számítógépbe betáplálják a testrészek maximális és minimális méreteit: orrhossza három és hét centiméter között, homlokmagassága három és nyolc centiméter között és így tovább. A csúnya embernek nyolc centi magas a homloka, az orra pedig csak három centi. Csúnyaság: a véletlen poétikus szeszélye. (Milan Kundera)

Jegyek kaphatók a Jadran Színpad teraszán található jegypénztárban, amely az előadások napján és munkanapokon 10-től 13 óráig, valamint 18 órától az előadások kezdetéig tart nyitva. Telefon: +38124557436. Belépőjegyek rendelhetők a társulat közönségszervezőjénél is munkanapokon 9-től 15 óráig. Telefon: +38124554285. A Soltis Lajos Stúdióban játszott előadásokra a jegyek a Jadran Színpad pénztárán vehetők át. A lefoglalt belépőjegyeket legkésőbb az előadást megelőző napon szükséges átvenni, ellenkező esetben a jegyfoglalás érvénytelen. A belépőjegyek ára 300 dinár. Diák-, nyugdíjas- és szakmai belépőjegyek 200 dinárért kaphatóak.
 
Népszínház Magyar Társulat

Frissítés időpontja: 2012-04-07