Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Altera Pars – A Másik érintett fél (Líraian eltáncolt párkapcsolati hisztéria) – A Közép-Európa Táncszínház vendégjátéka

Altera Pars – A Másik érintett fél (Líraian eltáncolt párkapcsolati hisztéria) – A Közép-Európa Táncszínház vendégjátéka



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2012. március 29. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Kosztolányi Dezső Színház
Szervező:
Misztikus-groteszk duett két hasonló, egyenrangú fél találkozásáról. Hogy két dolog maradéktalanul kiegészíti egymást, az legalább annyira valószínűtlen, mint az, hogy két dolog azonos.

A 2007-ben bemutatott, Lábán-díjra jelölt előadás felújítása és újragondolása a KET két táncosával, újra szerkesztett zenékkel.

Üres színpad, sötét. Sehol semmi.
Bejön két hasonló. Hasonlóságuk veszélyes, könnyen azonosságnak tűnhet.
Semmi sem biztos, csak az, hogy kettőjük közül valamelyikük érintett.
Olyan, hogy „Mi”, nem létezik. Önálló entitások vagyunk, akik mindaddig megvagyunk magunkban, amíg utunkba nem akad egy „Másik”.
Onnantól fogva felek vagyunk. Önszerveződünk. Egymáshoz vonatkoztatjuk magunkat. Egy darabig...
Hogy két dolog maradéktalanul kiegészíti egymást, az legalább annyira valószínűtlen, mint az, hogy két dolog azonos.

Koreográfus: Virág Melinda. Alkotótárs: Téri Gáspár. Előadók: Mádi László, Molnár Zita
Zene: Philipp György, Tömösközy László. Fény: Fogarasi Zoltán

Támogató: NKA, Új Előadóművészeti Alapítvány

„Önmagukban is működőképesek, magas a szabadságfokuk: két hasonló ’fajú’ és korú, egyenrangú fél. De nem egyformák: különböző a karakterük és a viselkedésük. A nemük is, bár ez nem hangsúlyos: hol fontosabb, hol meg nem – ettől izgalmas. Az ösztöneikre hallgatnak, de más készségekkel rendelkeznek, eltérő a belső ritmusuk: butó-lassúság, lágy, pontos, de kitörni képes, feszültséggel teli dinamizmus vs. a fizikai színház robusztusabb és akrobatikusabb mozdulatai.

Félhomály-táncuknak, szürkületizóna-kutatásuknak egyedi, filmes és képzőművészeti látásmódon átszűrt jellege, némi öniróniával oldott, groteszk és szürreális atmoszférája van…

… az egymásból kiinduló ’állapotváltozások’, az egymásra-vonatkoztatottság fenntarthatóságáról meglehetősen őszinte elemzést kapunk: nincs mindörökre szóló szövetség, csak időleges vágy- és érdekközösség, együttmozgás, dominancia-csikicsuki. … Az egyszerre pesszimista és realista létolvasat ’sötéttel’ kevert, de mégsem lehangoló: nem pszichologizál, nincs benne szentimentális önsajnálat – kitárulkozó és következetes. ’Hitelesíti’ az a néhány mégis célba érő, testet, partnert megtaláló mozdulat, gesztus és a rájuk ér­ke­ző sokszor bizonytalan, egyszerre igenlő és tagadó válasz.” (Százados László: Ideiglenes együttállások, Színház)

Jegyek a 024/531-991 vagy a 024/557-471 , és a jegy@kosztolanyi.org címen igényelhetők, illetve interneten is rendelhetők. A jegypénztár (Fasizmus áldozatainak tere 5.) nyitvatartása munkanapokon 10-től 13 óráig, valamint csütörtöktől vasárnapig és előadásnapokon 17.30-tól.

 
Kosztolányi Dezső Színház

Frissítés időpontja: 2012-04-02