Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Színes por – Szajkó István portré

Színes por – Szajkó István portré



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2012. február 8. 18:00
Település: Szabadka
Helyszín: Városi Múzeum (emeleti kiállítóterem)
Szervező: Városi Múzeum
A Szajkó István festőművész portréját megfestő Színes por című könyv bemutatója. A könyvbemutató A biciklisek városa – A kerékpár történeti, néprajzi és művészeti aspektusai Szabadkán című kiállítás kísérőrendezvénye.

Az est vendégei Szajkó István, valamint a kötet szerzője Sirbik Attila. Az est házigazdája Ninkov Kovačev Olga, a szabadkai Városi Múzeum művészettörténésze, moderátora a kötet olvasószerkesztője Bencsik Orsolya.

„Szajkó István művészete bizonyos képzőművészeti irányzatokkal, stílusokkal érintkezik ugyan, de egyikbe sem sorolható be, felülemelkedik ezeken. Ezt a lebegésszerű felülemelkedést – amelyben alkotói habitusa is tetten érhető – kívánja körbejárni, mélységeiben feltárni a művészről születő kismonográfia. Tájképei kifinomultan egyensúlyoznak az absztrakció és a figurativitás határmezsgyéjén, formái tónusokba olvadtan dematerializálódnak.

Szajkó képei befogadják a befogadót is. Magukba rejtik a dimenziók láthatatlan szövedékét, és létrehoznak egyfajta határtalan festészetet. És amikor ennek a festészetnek az emlékével már kellő távolságba jutottunk, akkor majd mi is délibábszerűen látjuk az érzékeinkben visszatükröződő szajkói valóságot.” (részlet a könyvből)
Városi Múzeum, Szabadka

Frissítés időpontja: 2012-02-07