Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Háy János: A Gézagyerek

Háy János: A Gézagyerek



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2012. január 24. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Jadran Színpad
Istendráma. Szereplők: Gézagyerek (autisztikus férfi) – Pálfi Ervin, Pataki Gyűrű-díjas. Rózsika néni (Géza anyja) – Vicei Natália. Banda Lajos (munkás a kőfejtőben) – Csernik Árpád. Herda Pityu (munkás a kőfejtőben) – Mess Attila. Krekács Béla (kocsmai ember) – Kovács Nemes Andor / Kovács Frigyes, Pataki Gyűrű- és Jászai-díjas. Laci bácsi – Szőke Attila / Kálló Béla, Pataki Gyűrű-díjas. Szomszéd férfi – Szilágyi Nándor. Szomszéd nő – Pesitz Mónika. Vízike – G. Erdélyi Hermina. Marika – Körmöci Petronella. Karesz – Ralbovszki Csaba. Díszletterv: Sárkány Sándor m. v. Jelmezterv: Kreszánkó Viktória. Zeneszerző: ifj. Kucsera Géza. Rendezőasszisztens: Kocsis Valéria. A rendező munkatársa: Kiss Mónika m. v. Dramaturg: Brestyánszki B. R. Ügyelő: Sinkovics Zsuzsa. Súgó: Vrestyák Erzsébet. Hang: Matlári Miklós. Fény: Flajsman Róbert. Fotó: Molnár Edvárd. Rendezte: Bérczes László m. v.

„Gondoltam, ha egyszer drámát írok, akkor majd igazi hősökről fogok. Kerülöm a polgári vircsaftot (kit érdekelnek a polgárok - engem nem), a lestrapált, kiábrándult feleségeket, a szerető után nyáladzó negyvenes férjeket. A kispályás konyhai jeleneteket, aztán este az ágyban: Akarsz? Nem. Tulajdonképpen én sem. De ki lesz az én Hamletem, Learem, Macbethem és Othellóm? Kik lesznek az én hőseim. Törtem a fejem. Olyan hülyén néz ki az ember, amikor töri a fejét: összevissza ráncolja a homlokát, meg borzolja a szemöldökét és annyira komoly képet vág, hogy a gyerekek átmennek a túloldalra, ha meglátják. Így koslattam az utcán, mikor kilépett a Banda Lajos, meg a Herda Pityu a kocsmából. A Pityu éppen azt magyarázta a Lajosnak, hogy ennél szarabb világ biztosan nincsen, mert ha szarabb lenne, akkor már rég fölrobbant volna. Ott van az a szegény Géza is, mondta. Hogy mi történt vele. Néztem a Bandát, meg a Herdát, ahogy beszélnek a Gézáról, a Gézagyerekről. Igazi hősök voltak, bár nem úgy voltak öltözve, mint a görög tragédiákban, meg a faterjuk se volt király, meg herceg. Ócska munkáskabátban jártak.”
Háy János

Díjak:
Egri Stúdiószínházak Fesztiválja, 2009
– a négy egyenrangú fődíj egyike.

POSzT, 2009
– az előadás a Thália Színház Rivalda díját kapta
– Pálfi Ervin a Fidelio Est a legjobb 30 év alatti színésznek járó díját kapta

A Magyar Színházak XXI. Kisvárdai Fesztiválja, 2009:
– az előadás a Szülőföld Alap díját kapta.
– a legjobb férfi főszereplő: Pálfi Ervin
– legjobb női főszereplő: Vicei Natália
– a legjobb díszlettervező: Sárkány Sándor

Színikritikusok Díja, 2009:
– Pálfi Ervin, A Gézagyerek című előadás címszerepének megformálásáért a legjobb férfi főszereplő díját vette át

Az előadás 2009-ben részt vett a 8. Nemzetközi Kortárs Drámafesztiválon, Budapesten

Jegyek kaphatók a Jadran Színpad teraszán található jegypénztárban, amely az előadások napján és munkanapokon 10-től 13 óráig valamint 18 órától az előadások kezdetéig tart nyitva. Telefon: +38124557436. Belépőjegyek rendelhetők a társulat közönségszervezőjénél is munkanapokon 9-től 15 óráig. Telefon: +38124554285. A Soltis Lajos Stúdióban játszott előadásokra a jegyek a Jadran Színpad pénztárán vehetők át. A lefoglalt belépőjegyeket legkésőbb az előadást megelőző napon szükséges átvenni, ellenkező esetben a jegyfoglalás érvénytelen. A belépőjegyek ára 300 dinár. Diák- nyugdíjas- és szakmai belépőjegyek 200 dinár. Belépőjegyek a bemutatókra 500 dinárért kaphatók.

Frissítés időpontja: 2011-12-27