Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

A magyar kultúra napja

Besorolás: -
Időpont: 2006. január 21. 19:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Délvidéki központi ünnepség Kölcsey Ferenc Himnusz a magyar nép zivataros századaiból című versének születésnapja alkalmából. A megemlékezés jegyében a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díjának és Plakettjének ünnepélyes átadása. Az est díszvendége: Komlós Attila, a Határon Túli Magyarok Hivatalának elnöke. Az ünnepség szónoka: Dudás Károly Magyar Örökség-díjas író, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke. A műsorban közreműködik: A Kárpát-medencei régiók egy-egy kiváló előadóművésze, valamint Ivánovics Tünde népdalénekes, Fábri Géza énekes-muzsikus és a kecskeméti Csík zenekar. Videoklip: Farkas Miklós (másodoperatőr-vágó), Siflis Zoltán (operatőr-rendező). Műsorvezető: Kormányos Katona Gyöngyi. A rendezvény szervezői: a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, a Kapocs Könyvtári Csoport és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ. A rendezvény támogatói: a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma, A Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társasága, a Magyar Nemzeti Tanács és a Zentai Önkormányzat.

Az ünnepség keretében az idén harmadik alkalommal kerül sor a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Magyar Életfa Díjának, és második alkalommal a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség Aranyplakettjének ünnepélyes átadására.

Magyar Életfa Díjban részesül:

• Ferenczi Jenő színművész,
• Győrfy Sándor műkedvelő színész-rendező,
• Nagy Sívó Zoltán helytörténész, ny. pedagógus és
• Németh István prózaíró, publicista.

Aranyplakettet kap:

• Goldschmied József, a budapesti Égtájak Iroda programigazgatója.

Az ünnepségsorozathoz kapcsolódik Nemes Fekete Edit neves szabadkai kerámiaművész Aranyló című kiállítása, amely a Városi Múzeumban tekinthető meg.

Ivánovics Tünde és Fábri Géza számára a népzene a népdal megélését jelenti. Kibuggyan belőlük, élni kezd, miközben segítik életképességét, hisz az övék. A moldvai forrásvízből merítenek, miközben érzik, hozzá is kell tölteniük ehhez a forráshoz. Keresik a dallamok természetes kapcsolódási pontjait, hogy árral szemben is szárnyaltathassák őket. Az énekek belső lélekvándorlásukon keresztül a giusto táncdallamok világába vándorolnak, hogy az énekelt szó erejével mozdítsák táncra lelkünket. A hegedű-koboz kettős ősi hagyományokat őrizve az egyszerű többszólamúság, és ritmuskíséret természetes ösvényén rezeg együtt. A kobzos játékosan, saját örömére mutatja be hangszerének kettős szerepét (dallamjáték és ritmuskíséret). Feltárja számunkra az egyszerű eszköztárukat mélyen kiaknázó kobzosok játékmódjának belső összefüggéseit. Vallják, hogy ez a mag mindég kihajt, mert a természet minimál-elveiből fakad, akárcsak a dallam-remekmű, amely születésének talán sohasem ismerhetjük meg titkait. Egy őszinte világot mentenek másként, hogy túlélhesse a tartalmatlan, vérátömlesztett, lélegeztető gépen duzzasztott csírát. Énekeikkel, hegedűjátékukkal és kobozjátékukkal egy letűnőben lévő világról, a moldvai édenkertről festenek virtuóz ornamentikával képet, miközben saját lelkivilágukról tesznek vallomást. Így zengetik tovább régi moldvai csángó énekeinket. Zenéjük egyedi belső harmóniája a felidézett múltat a jövőbe vetíti.

A Csík zenekar immáron 16 éve elismert közreműködője Magyarország népzenei életének. Számos sikeres koncert, táncház és zenei kiadvány tette egyre népszerűbbé nemcsak együttesüket, hanem a magyar népzenét itthon és külföldön egyaránt. A szakmai közönség elismerését is bizonyítja, hogy 1991-ben elnyerték a Népművészet Ifjú Mestere címet, a IV. Bonyhádi Népzenei Fesztivál Fődíját és ugyanitt a Magyar Rádió Különdíját is.  A zenekar 1992-ben a Kiváló Művészeti Együttes díját kapta. A Sydneyben rendezett 2000. évi nyári olimpiai játékok kulturális rendezvényein több más neves előadóművésszel együtt képviselték hazánkat és a magyar népzenét. A zenekar immáron több mint 15. éve tart rendszeresen magyar táncházakat. Házigazdaként neves népművészeket, zenészeket fogadnak itt, de tehetséges fiatal szólisták, táncosok és táncházi zenekarok számára is fellépési lehetőséget biztosítanak. A zenekar koncertműsorában elsősorban magyarországi és erdélyi magyar népdalok illetve táncmuzsikák hallhatók, de román táncdallamok is szerepelnek. A zenekarral számos tévé- és rádiófelvétel készült. Eddig két műsoros kazettájuk és három CD-jük jelent meg Boldog szomorú dal, Tiszta szívvel és a legújabb kiadványuk A kor falára címmel. Elérhetőség: Csík János. 6000 Kecskemét, Kossuth tér 6–7. Telefon: 76/482-556, 30/974-3498. E-mail: csikzene@fibermail.hu


Frissítés időpontja: 2009-09-08