Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Baráth Attila – Hajdú Tamás – Mácsai Endre – Pámer Csilla: Kreón

Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom
Időpont: 2011. december 12. 19:30
Település: Szabadka
Helyszín: Soltis Lajos Stúdió
Illetve az előadás pontos címe: Kreón, avagy ellenében a szélnek, avagy egy aktív hulla kiáltványa, avagy mindennek az ellenkezője is igaz; vagy fordítva.
Zenés-táncos anti(k) tragédia

Kreón, Théba királya – Mácsai Endre. Erinnüszök: Megaira, az emlékező – Pámer Csilla. Alektó, a kíméletlen – Baráth Attila. Tísziphón, a kérlelhetetlen – Hajdú Tamás m. v. Rendező/osztályvezető tanár: Hernyák György Jászai Mari-díjas főrendező. Segédtanár: Pálfi Ervin Pataki Gyűrű- és Jászai Mari-díjas színművész. Munkatárs: Bartal Kis Rita m. v. Jelmezterv: Pesitz Mónika. Fényterv: Mezei Zoltán. Fény: Flajsman Róbert.

Kreón, Théba királya kihírdeti, hogy Polüneikészt, Antigoné testvérét tilos eltemetni. A fiatal harcos bűne az volt, hogy városára támadt annak érdekében, hogy letaszítsa fivérét a trónról. Antigoné nem nyugszik bele a parancsba, és titokban elhantolja bátyját. Hamarosan elfogják, de ő büszkén vállalja tettét. Antogoné ezért börtönbe kerül, annak ellenére, hogy Kreón fiának, Haimónnak a menyasszonya. Amikor Haimón minderről értesül, megkísérli meggyőzni apját, de ő nem vonja vissza szavát. Kreónt végül fia halálának jóslata téríti észhez, de akkor már késő. A sziklasírhoz igyekszik, hogy kiszabadítsa Antigonét, de érkezése pillanatában Antigoné holtan esik össze, Haimón pedig leszúrja magát. Kreón fia holtteste mellett tudja meg a hírt, hogy felesége is öngyilkos lett, mert őt okolta a család szörnyű balsorsáért.

Itt kezdődik a mi történetünk… Ember, emberi lény vagy. Embernek lenni nagy betegség. És gyógyíthatatlan is. Mi hatalmunkba kerítjük a lelked legbelsejét, újjá alakítunk. Elviselhetetlen számunkra, hogy egy hibás gondolat létezhessék bárhol a világon, akármennyire titkos és erőtlen is. Mi megtisztítunk téged. Megváltoztatunk. Fel tudod fogni, hogy mit jelent ez?

Jegyek kaphatók a Jadran Színpad teraszán található jegypénztárban, amely az előadások napján és munkanapokon 10-től 13 óráig, valamint 18 órától az előadások kezdetéig tart nyitva. Telefon: +38124557436. Belépőjegyek rendelhetők a társulat közönségszervezőjénél is munkanapokon 9-től 15 óráig. Telefon: +38124554285. A Soltis Lajos Stúdióban játszott előadásokra a jegyek a Jadran Színpad pénztárán vehetők át. A lefoglalt belépőjegyeket legkésőbb az előadást megelőző napon szükséges átvenni, ellenkező esetben a jegyfoglalás érvénytelen. A belépőjegyek ára 300 dinár. Diák-, nyugdíjas- és szakmai belépőjegyek 200 dinárért kaphatóak.

Frissítés időpontja: 2011-12-05