Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Különbözés az egységben – egység a különbözésben

Besorolás: -
Időpont: 2006. január 20. 17:00
Település: Zenta
Helyszín: A Városháza díszterme

Író–olvasó találkozó Pomogáts Béla neves irodalomtörténésszel, irodalomszervezővel a magyar kultúra napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében. Az est háziasszonya: Gruik Ibolya újságíró-riporter. Közreműködik: Verebes Krnács Erika előadóművész.

A bemutatásra kerülő könyvek:
Magyar régiók. Különbözés az egységben – egység a különbözésben. Tanulmányok, előadások, jegyzetek. Dunaszerdahely, 2005, Lilium Aurum.
A szigettenger költészete. Magyar líra a huszadik század utolsó évtizedeiben. Budapest, 2005, Littera Nova Kiadó.

Az a valóságos: a térképen és a történelemben megtalálható és az a virtuális: a kultúrában és ugyancsak a történelemben fellelhető ország, amelyet Magyarországnak nevezünk, mint minden európai ország, sohasem volt egyszínű: egyetlen anyagból öntött, egyféle fából faragott. Történelmi és kulturális régiók alkották, akárcsak a térképen látható képét, nyugati és keleti országrészek, síkságok és hegyvidékek, nagy múltú városok köré szerveződő kulturális tájak, mint a Dunántúl, az Alföld, Erdély, a Felvidék. Ezek voltak a magyar tájföldrajz és kulturális földrajz hagyományos fogalmai. Trianon után mindez radikálisan megváltozott, a történelem által is karakterizált egykori országrészek idegen államok határai közé kerültek: Erdély Románia, a Felvidék és Kárpátalja Csehszlovákia (majd Szlovákia), illetve a Szovjetunió (utóbb Ukrajna), a Délvidék Jugoszlávia (utóbb Szerbia) része lett. Ennek ellenére megtartották magyar történelmi és kulturális, irodalmi és szellemi hagyományaikat és karakterüket. És megtartották irodalmi és szellemi egységüket is: egy virtuális lelki köztársaság magaslatán. Különböztek ebben az egységben és egységesülni kívántak ebben a különbözésben: ezekről a látszólag ellentétes és a valóságban egymást kiegészítő folyamatokról – a magyar kulturális tájak irodalmi szellemiségéről szólnak ennek a kötetnek az írásai. Időszerűségüket talán az adja, hogy az európai integráció gazdasági, politikai és szellemi rendjében mindenütt szinte újjászületnek a hagyományos történelmi és kulturális régiók.

Pomogáts Béla irodalomtörténész, a Magyar Nyelv és Kultúra Nemzetközi Társaságának és az Illyés Közalapítvány Kuratóriumának az elnöke, a magyar kultúra utazó nagykövete, aki időt és energiát nem kímélve munkálkodik a történelmi, kulturális és irodalmi hagyományaikat más államok határai között is megtartó magyar régiók szellemi egységének megteremtésén.


Frissítés időpontja: 2009-09-08