Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Szardínia és Korzika

Besorolás: Ismeretterjesztés
Időpont: 2011. december 10. 17:00
Település: Zenta
Helyszín: Zentai Alkotóház
Szabó Tönki Károly képvetítéssel egybekötött úti élménybeszámolója arról a két szigetről, amelyekhez két híres történelmi személy neve is kötődik: Garibaldié és Napóleoné

Paul Valéry francia költő írta 1910-ben: „Milyen szép darabja a Földnek, micsoda gyümölcsérlelő idő, mily remek összhangja tizenkét városnak és hetven kisebb településnek. Szerencsés fekvésű tengerpartjait a hegyek védik, és olyan enyhe az éghajlata…” Szardínia akkor különösen, de most is történelmi múltunk egyik olyan darabja, ahol a mesék és a mítoszok ma is elevenek. A sziget mai nevét a rómaiaktól kapta, de elnevezése korábbi, a görög mondavilág ködébe vész.

Korzika igazi hegyvidék. Mindössze a keleti partvidéken húzódik egy keskeny, sík terület, a sziget többi része azonban nagy magasságokba emelkedik. Már messziről érezhető, ahogy a timián, a levendula és a terpentinfák illata keveredik a tenger sós párájával. Kakukkfű, fügefa, gesztenyefa könnyű és finom illata, a fenyő észrevétlen susogása, feketeüröm érintése és egy csepp rozmaring és levendula. Ez a félreismerhetetlenül korzikai illat mindig jelen van. Nem véletlenül állította Korzika leghíresebb szülötte, Napóleon, hogy hazáját ezer közül is felismerné az illata alapján.

Frissítés időpontja: 2011-12-02