Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Néptáncosok Országos Bemutató Színpada

Néptáncosok Országos Bemutató Színpada



Besorolás: Tánc

Időpont: 2011. november 20. 14:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház
Szervező: Vajdasági Magyar Folklórközpont, Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ
A vajdasági, magyarországi és a Kárpát-medence más magyarlakta régióiból érkező felnőtt magyar néptáncegyüttesek szakmai minősítést adó bemutató színpada.

A kiírók – Martin György Néptáncszövetség (Budapest), Vajdasági Magyar Folklórközpont (Szabadka), Vajdasági Magyar Népművészeti és Közművelődési Központ (Újvidék) – szándéka, hogy a minősítő fesztiválok megrendezésével lehetőséget teremtsen a néptáncegyüttesek magas művészi színvonalú színpadi bemutatkozásához, egymás megismeréséhez és a szakmai megmérettetéshez.A  meghívja és várja

A bemutatószínpad egy kárpát medencei szintű, kétévenként megrendezésre kerülő néptáncverseny. A vetélkedő magyarországi része páros években zajlik, a Vajdaságban pedig minden páratlan évben. A résztvevő együtteseknek 20 és 30 perc közötti, önálló műsorral kell bemutatkozniuk, melyet öt tagú magyarországi szakmai zsűri bírál el.

Az idei rendezvényen hét vajdasági magyar néptáncegyüttes lép színpadra. Sorrendben az újvidéki Csűrdöngölő, az óbecsei Szelence, a péterrévei Tiszavirág, a kishegyesi Rizgetős, a péterrévei Tisza, a törökbecsei Csalogató, valamint a topolyai Cirkalom táncegyüttes.

színpadon látott műsor művészi összhatását 5 tagú szakmai zsűri értékeli az alábbi szempontok alapján: 1. Műsorszerkesztés, dramaturgia, 2. Folklorisztikai hitelesség, 3. Koreográfiai megformálás, 4. Színpadi megjelenés, 5. Ének-zenei előadás, 6. Előadói színvonal.

Az egyes szempontokat figyelembe véve a zsűritagok a látottakat kategóriánként 0–5-ig pontozhatják. A maximálisan adható pontszám zsűritagonként 30 pont, összesen 150 pont.

A bemutatót követően a résztvevő együttesek a zsűri döntését tartalmazó részletes Értékelő lapot, majd a Néptáncosok Országos Bemutató Színpada 2011 minősítő eredményét rögzítő Oklevelet vehetnek át.

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpadán résztvevő együttesek az alábbi minősítési eredményeket érhetik el:
0–99 pont elérése esetén: „Részt vett”
100–119 pont elérése esetén – „Minősült együttes”
120–129 pont elérése esetén – „Jól minősült együttes”
130–150 pont elérése esetén – „Kiválóan minősült együttes”

Három egymást követő alkalommal megszerzett „Kiválóan Minősült” címért az együttesnek Szabó Iván szobrászművész által készített, Martin György arcképét ábrázoló, Martin plakettet adományoznak.
A bemutató színpad támogatói az NKA és a Vajdaság Autonóm Tartomány Művelődési és Tájékoztatási Titkársága.

A Néptáncosok Országos Bemutató Színpada rendezvényre a belépés ingyenes.
Vajdasági Magyar Folklórközpont
Kapcsolattartó: Kiss Zselykó
Mobiltelefon: +38162505104
Villámpostacím: zsiga@neobee.net
Honlap: vmf.org.rs

Frissítés időpontja: 2011-11-16