Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Székely István zongoraestje

Székely István zongoraestje



Besorolás: Koncert, hangverseny

Időpont: 2011. november 16. 19:00
Település: Zombor
Helyszín: Népszínház
Szervező:
Vajdasági Magyar Művelődési Intlzet, Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, Cnesa Oktatási és Művelődési Intézmény
A zombori születésű, Spanyolországban élő neves zongoravirtuóz vendégszereplése

Műsor

Liszt Ferenc: Rigoletto-parafrázis. – Liszt Ferenc: 104. Petrarca-szonett. – Frédéric François Chopin: g-moll ballada op. 31. – Liszt Ferenc: Álomban. – Liszt Ferenc: Gyászgondola. – Richard Wagner – Liszt Ferenc: Izolda szerelmi halála. – Szünet. – Frédéric François Chopin: b-moll szonáta op. 35. – Liszt Ferenc: Obermann völgye. – Liszt Ferenc: XII. magyar rapszódia

A zombori születésű, Spanyolországban élő Székely István zongoraművész, zongoravirtuóz vallomása szerint:

„A virtuóz játék és a finom futamok mögött sok munka van. Ezután az ember kiáll a közönség elé, és megpróbálja ugyanazt előadni, amit gyakorlás közben, vagy az előző koncerten. Soha nem sikerül ugyanúgy, van, amikor jobban, van, amikor gyengébben.”

„Számomra a zene egy olyan világ, amelyben élek. A zenemű, amelyet kidolgozom, gyakorolok, formálja az énemet, az egyéniségemet. Fanatikusnak kell lenni. Ez alapján jönnek a darabok, valójában ők választanak engem, formálnak. Így van ez kiskorom óta. A darabok beleisszák magukat az ember bőre alá, és átformálják a gondolkodását.”

„A művészi pálya nem könnyű, de ha az ember kitartó, még kiszámítható is lehet. Az ember szakmai élete csak saját magán múlik. A mai világban nehéz őszintének és egyenesnek maradni, ha az ember feljebb akar kerülni. Viszont, ha sikerül, akkor a művészete megrendíthetetlen lesz, és erre törekszem én is.”

Frissítés időpontja: 2011-11-14