Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Dupla adag avantragde és underground a szerda esti Medusan

Dupla adag avantragde és underground a szerda esti Medusan



Besorolás: Film

Időpont: 2011. november 9. 19:00
Település: Szabadka
Helyszín: Lifka Sándor Art Mozi
Szerda este, ha áttételes módon is, de a zenéé, a nyolocvanas évek vajdasági avantgárdjáé és undergroundjáé a főszerep a MEDUSÁN. Hiszen Szilágyi Kornél és Hevesi Nándor Promenade című, Király Ernőről szóló portréfilmje, illetve a Tudósok zenekarról szóló dokumentumfilm kerül bemutatásra, Czabán György, Kronauer Ádám és Győri Csilla rendezésében. A Kosztolányi Színház premierjére való tekintettel az alkotásokat kétszer, 18 és 19 órától egyaránt levetítik a szervezők.

Király Ernő - a vajdasági John Cage - zeneszerző, néprajzkutató 1919. március 16-án született Szabadkán. Zeneszerzőként munkássága alatt változatos művek sokaságát hozta létre. Első figyelemre méltó szerzeményei közé a szabadkai költők verseinek megzenésítése tartozik. Műveiben meghatározó a népzene és az avangárd találkozása. Új hangzások és zenei formák után kutatva két új hangszert konstruált: a magyar népi citerákon alapuló citrafont (1974) és a multimediális tablofont (1976).

A Kelet-európai zombi című dokumentumfilm a Tudósok zenekarról szól. Frissen forgatott anyagokból és archív felvételekből áll össze a zenekar történetét elmondó mozi, amelyben megszólal többek között Boris Kovač újvidéki zenész és zeneszerző, akinek a stúdiójában a Tudósok legelső hangfelvételüket készítették, valamint Koja, a legendás belgrádi Disciplin A Kitchme együttes frontembere, akivel a Tudósok Belgrádban és Budapesten is együtt játszott.

A mindkét vetítésre szóló belépő 100 dinár.

Frissítés időpontja: 2011-11-09