Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Betiltott Vicsek-filmek és könyvbemutató – MEDUSA filmnapok

Betiltott Vicsek-filmek és könyvbemutató – MEDUSA filmnapok



Besorolás: Film

Időpont: 2011. november 4. 19:00
Település: Szabadka
Helyszín: Lifka Sándor Art Mozi
Ma este a MEDUSÁN vászonra kerül a méltán legendás rendező, Vicsek Károly két olyan alkotása is, amelyeket a korabeli cenzúra enyhén szólva kicsinált. A vetítések után a Filmnapok vendége lesz a rendező, akit Antal Attila faggat majd a korabeli cenzúra tekervényes útvesztőiről, illetve bemutatásra kerül az idén napvilágot látott Fajkutyák ideje című, Vicsek károly munkásságát tárgyaló könyv és multimediális kötet is. Az est vendége lesz még Sarita Matijević rendező, a kötet szerkesztője is.
A Kereszt csillaggal című alkotás, amely a hetvenes években játszódik, olyan identitás nélküli fiatalokról szól, akik nem tudják megkülönböztetni a keresztet az ötágú csillagtól. A filmet Újvidéken 1972-ben betiltotta a vajdasági cenzúra. A közönség csak 2001-ben láthatta a belgrádi márciusi fesztiválon.
A mitrovicai börtönben készült Teszt című filmet is bedarálta a hetvenes évek vaskalapossága. A filmet a mitrovicai börtönben forgatták két kamerával, minimális világítást használva, hogy minél kevesebbet zavarjon a stáb jelenléte. Az elítéltek szerint értelmetlen a börtönben eltöltött idő: „Engem nem tud senki sem megváltoztatni!” A börtön a „szabad élet” utánzata. A film az Újvidéki Televízió és a Neoplanta Film közös produkciójaként készült, de a film megtekintése után a televízió felmondta az együttműködést, és a mai napig nem mutatta be.
E két film mellett vetítésre kerül még Vicsek Kubikusok című kisfilmje is, amely a szocializmus által idealizált munkáseszménynek tart görbe tükröt. A szocializmus és a kommunizmus szerte a világon idealizálta a fizikai munkát. Munkaakciókat – versenyeket szerveztek. Alkotásra inspirálta a művészeket, még bankjegyen is megjelent a munkás képe. Ebben a filmben is jelen van a munkás: nézhetjük kirepedezett tenyerét és vádló tekintetét egyaránt.

Az est minden programjára érvényes belépő 100 dinár.

Frissítés időpontja: 2011-11-05