Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Az Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiválja • Versenyprogram

Az Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiválja • Versenyprogram



Besorolás: Verseny – vetélkedő

Időpont: 2011. május 13. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház
A Magyar Nemzeti Tanács kiemelt rendezvénye

A versenyprogram vendége Orcsik Roland Faludy- és Sinkó Ervin-díjas költő. Vele beszélget Gruik Ibolya, a Magyar Szó újságírója.

A versenyprogram résztvevői: Aphonia együttes (Budapest, Magyarország), Bertóti Johanna (Nagybánya, Erdély), Brestyánszki Dína – Brestyánszki Bernadett-duó (Szabadka, Vajdaság), Dosztán László (Doroszló, Vajdaság), Evilági együttes (Sepsiszentgyörgy, Erdély), Folton Folk együttes (Szabadka–Szeged, Vajdaság–Magyarország), Gondola zenekar (Szepsi, Felvidék), Horváth Margit (Farnad, Felvidék), Háze együttes (Szabadka, Vajdaság), Krisz együttes (Mezővári, Kárpátalja), MacskaSzem együttes (Budapest, Magyarország), Perišić Diana (Újvidék, Vajdaság), Szlákó Cynthia – Pogány Viktória – Cselenák Zsolt-trió (Zombor, Vajdaság), Szloboda Tibor (Zenta, Vajdaság), Urbán Ákos (Csóka, Vajdaság), Véletlen zenekar (Budapest, Magyarország), Zengető zenekar (Óbecse, Vajdaság)

Liszt Ferenc neves magyar zeneszerző, karmester és zongoraművész születésének 200. évfordulója alkalmából a Zentai Önkormányzat, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ, a budapesti székhelyű Égtájak Kulturális és Közművelődési Egyesület és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet 2011. május 12-e és 15-e között rendezi meg az Énekelt Versek XVI. Zentai Fesztiválját, amelynek idei díszvendége Orcsik Roland óbecsei születésű, Faludy- és Sinkó Ervin-díjas költő, a Rozsdamaró és a Holdnak, Arccal című kötet szerzője. A szervezők ezúttal is bemutatkozási lehetőséget kínálnak mindazoknak a szólistáknak és együtteseknek, akik, illetve amelyek énekelt verseket adnak elő saját megzenésítésükben. A versenyen való részvétel feltétele volt, hogy a benevezők műsorán legalább három megzenésített vers szerepeljen. Ezek közül az egyik Orcsik Roland költő Ropog a hó című verse. A legjobbak meghívást kaptak a versenyre, amelyet pénteken, 2011. május 13-án 18 órától a zentai Művelődési Házban a műfaj legjelesebb képviselőiből álló zsűri előtt rendezünk meg. A verseny fődíjai: 1. díj: 12 000 dinár; 2. díj: 10 000 dinár; 3. díj: 8000 dinár. A zsűri tagjai: Radványi Balázs énekes-zenész, a Kaláka együttes tagja, a zsűri elnöke (Budapest); Orcsik Roland költő, irodalomtörténész (Óbecse–Szeged); Skorutyák Veronika, az Újvidéki Rádió zenei szerkesztője (Újvidék); Szögi Csaba író, költő (Zenta) és Verebes Ernő zeneszerző-költő (Zenta).

Röviden a fesztiválról. Az Énekelt Versek Zentai Fesztiválja a zentai Zyntharew együttes és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ kezdeményezésére jött létre 1995-ben a budapesti Kaláka együttes nagyfokú szakmai támogatásával. Mivel a fiatalokat, szórakozásukat a zene nagymértékben jellemzi és neveli, a fesztivál elsődleges célja lírai és zenei anyanyelvük erősítése és fejlesztése, valamint az a szándék, hogy minél több fiatal figyelmét felkeltse az igényes és értékes vajdasági magyar kortárs költészet és dallamanyag iránt. A versenyprogramban való részvétel feltétele ugyanis, hogy a versenyzők műsorán legalább három megzenésített vers szerepeljen. Ezek közül az egyik mindig a szervezők által megadott költő verse: 1995-ben Fehér Ferenc Zentai hajnal, 1996-ban Tóth Ferenc Naphívogató, 1997-ben Koncz István Vereség, 1998-ban Petőfi Sándor egyik, szabadon választott költeménye, az 1999-ben meghirdetett, de elmaradt fesztivál verse Tari István Kiadó a keresztút, 2000-ben Böndör Pál Széthullás és Weöres Sándor Ének a határtalanról, 2001-ben Beszédes István Háló, 2002-ben Papp József Mit szeret a luftballon?, 2003-ban Cs. Simon István Fehér árnyékú madár, 2004-ben Tari István Szorongó fehérségben, 2005-ben egy József Attila-vers és Jung Károly Könnyű szél, dallam, 2006-ban Sinkovits Péter Szótagolt alázatkereső, 2007-ben Szűgyi Zoltán vajdasági születésű, ma Budapesten élő költő A magad helyén, 2008-ban Verebes Ernő zentai költő-zeneszerző Folyók fölött, 2009-ben Fenyvesi Ottó topolyai születésű, ma Veszprémben élő költő Maximum rock & roll, 2010-ben pedig Tolnai Ottó Ne gyere vissza című költeménye volt.
 

Frissítés időpontja: 2011-05-12