Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Urbi et orbi

Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom
Időpont: 2011. május 6. 19:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház
A szabadkai Kosztolányi Dezső Színház vendégjátéka

Verbálisan textuális oralitás. Pilinszky János színművét fokozatosan mellőzve

Szereplők: Móni – Béres Márta, Zsuzsi – Erdély Andrea, Zoltán – Mikes Imre Elek, Tibor – Mészáros Árpád. Műszaki referens: Úri Attila. Kosztüm: Mindenki abban alszik, amiben akar. Cselekedeteink legmélyén mi magunk, a szabad én, a csodálatos szabadság. Koprodukciós partner: MASZK Egyesület, Szeged

„Tudják, mit mondanak. Tudják, miért mondják. Tudják, mint kell mondaniuk. […] Hitelesek. Igazak. Elhitetik a nézőkkel magukat. […] A szabadkaiak Pilinszkytelenített Pilinszkyje kiszabadította előadását a teátrális anekdotázásból, a kanonizált történet elbeszéléséből. Szabad és tiszta színpadi fogalmazással hat ránk négy színész. Négy erős képességű, fiatal színész. Négy jó színész kényszerít arra bennünket, hogy érdeklődéssel figyeljük őket.” (MGP, Népszabadság online)

„Négy fiatal ember beszél, mindig hárman egy ellen, erős helyzet, tökéletes jelenlét. Nem tudsz olyan távolra ülni, hogy ne két centire legyél tőlük. Pilinszky messze lehagyva, ez nagyon jót tesz. Béres Márta, Erdély Andrea, Mészáros Árpád, Mikes Imre Elek. Vad az egész. Szerbiából jöttek. Mégis, mintha volnának határok.” (Kukorelly Endre, poszt.com)

„…egyfelől mintha egy kibeszélő show-ban vagy egy terápiás csoportfoglalkozáson vennénk részt, másfelől viszont bírósági kihallgatásnak is tarthatjuk az egészet, hiszen a kérdezők kegyelmet nem ismerő keménységgel tárják fel a vallomások legsötétebb zugait. A következő megszólaló mindig a nézőtérről megy fel a színpadra, s ez mintha azt sugallná: a következő akár én is lehetnék.” (Orcsik Roland, Criticai Lapok)

Díjak és elismerések. Vajdasági Hivatásos Színházak 58. Fesztiválja: Béres Márta (a fiatal színésznek járó díj). 53. Sterija Játékok: Béres Márta (a Dara Darinka Čalenić Alapítvány legjobb fiatal színésznőnek járó díja); a Kritikusok Kerekasztalának legjobb előadásért járó díja. POSZT – 8. Pécsi Országos Színházi Találkozó: Béres Márta, Erdély Andrea, Mikes Imre Elek, Mészáros Árpád (a szakmai zsűri különdíja a művészi teljesítményért). A belgrádi Yellow Cab (havonta megjelenő kulturális kalauz) a 2008-as év legjobb színházi előadásának nyilvánította az Urbi et orbit. Ana Tasić, a Politika újságírója, színházi kritikus, a Blic napilapban az Urbi et orbit nyilvánította a 2008-as év legjobb szerbiai színházi előadásának.

Frissítés időpontja: 2011-05-04