Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Beszélgetések a vulkán alatt... – Villányi László költő estje

Beszélgetések a vulkán alatt... – Villányi László költő estje



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2011. március 5. 19:00
Település: Zenta
Helyszín: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet (oszlopcsarnok)
Szervező: zEtna Polgárok Egyesülete, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
A zEtna Beszélgetések a vulkán alatt… című sorozatában „Élethez nélkülözhetetlen nehéz elemek” címmel kerül sor Villányi László költő estjére. A halk, versek mentén folyó beszélgetésben a József Attila-díjas győri költő társai Beszédes István, Danyi Zoltán és Verebes Ernő.

Villányi László 1990 óta a győri Műhely folyóirat főszerkesztője. 1971-ben a Jedlik Ányos Gépipari technikumban érettségizett. 1979-ben a Szombathelyi Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát népművelés-magyar szakon. Népművelőként, tanárként dolgozott.

2003-ban elnyeri a József Attila-díjat. 2009-ben Zelk Zoltán-díjas. Megjelent kötetei: Mondja édesanyám (2009), Valaki majd - ismeretlen költőnők versei (2008), Volna a szerelem (2006), Időközben (2003), Egy másik élet (2000), A szabadkai villamos (1998), Vivaldi naplójából (1997), Az alma íze (1994), Alázat (1990)

Jász Attila a következőket írja költészetéről Az alma íze című kötete és a Vivaldi-ciklus kapcsán: „Az alma ízéről írott kritikámban-kisesszémben még csak sejtettem az olvasóval, hogy a Villányi Laci szépségmániákus, de nem mertem kimondani. Helyette inkább elplatonizáltam a dolgot, miszerint élményei, megélései »a megírhatóság szempontjából egy kölcsönös feltételezésen alapulnak, egy sajátos határsávban, ahol a gyönyör és szenvedés összeér.«”

Fekete J. József Volna a szerelem című kötete és Szemérmetlen című verse kapcsán a következőket írja a költőről: „tudatában van megszállottságának és az érett szerelem összes kihívását magában hordozva vállalta annak kihívását is, hogy a jelenkori költészet fehér hollójaként a szerelmi boldogságot, önképét, emberi sorsokat érvényes, giccstől, érzelgősségtől mentes, ugyanakkor érzelemmel teli, mélyen lírai költészetbe fordítsa, s a szerelmes férfi szertelenségéből rendszert építsen. Volna a szerelem, de van költészet. (Bár e kettő nem mindenki számára helyettesíthető egymással.)”

„a Nap a bolygók így a Föld is
egy szupernóva felrobbanásakor szétszóródott
gázfelhőből azonos időben keletkeztek
s az élethez nélkülözhetetlen nehéz elemek
egy olyan szupernóva mélyén teremtődtek
mint amilyen 1054-ben jelent meg a Bika csillagképben
próbálom összerakni életünket édesanyámnak”

A program szervezője a zEtna Polgárok Egyesülete, társszervező a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Fotó forrása: litera.hu
zEtna Polgárok Egyesülete

Frissítés időpontja: 2011-05-04