Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

„Jávor”

Besorolás: -
Időpont: 2005. december 10. 19:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Színpadi játék egy részben. A címszerepben: Szőke Zoltán. Jávor Pál börtönnaplója és levelei alapján írta és rendezte: Pozsgai Zsolt.

Jávor Pál 1944-ben a nyilasok börtönébe kerül, mert nem hajlandó elárulni zsidó felesége tartózkodási helyét. Sopronkőhidára, majd Németországba hurcolják. Embertelen körülmények között tartják, kínozzák, vallatják. A magyar film csodálatos egyénisége egyik pillanatról a másikra egy megalázott, meggyötört ember szerepébe kényszerül, de ezt is méltósággal viseli. Hazatérte után összerakja egy színházi kritikus barátja találmányát, a videomagnó ősét, és abba próbálja elmesélni feleségének, Olgának azt, amit átélt, amin keresztül ment. De arra nem számíthat, hogy az elbeszélés alatt újra átéli a vele történt borzalmakat… A naplóból és a levelekből a nagyközönség számára ismeretlen Jávor Pál-kép bontakozik ki.
Szőke Zoltán 1968-ban Újvidéken született. A Színművészeti Főiskola befejezése után (1991) megismerkedett a Zalaegerszegi Színház igazgatójával, aki meghívta társulatába. Hét szép évadot töltött el a színházban (1991–98), ahol kiemelkedő alakításokat nyújtott a következő darabokban: A. Miller: Világteremtése… (Ábel), T. Jones: Szemfényvesztők (EI Gajo), Vörösmarty M.: Csongor és Tünde (Csongor), F. Dürrenmatt: Pillanatképek egy bolygóról (Káin), Presser–Sztevanovics: A Padlás (herceg), W. Shakespeare: Szentivánéji álom (Puck, Oberon), T. Howards: Komédiások (Ted Winter), T. Griffits: 12 dühös ember (10. Grease – Danny Zuko), Székely I.: Caligula helytartója (Lucius E.), P. Rostand: Cyrano (Christian), Kizökkent az idő… (monodráma), önálló előadói estje Shakespeare Hamlet című drámája alapján készült. Az RTL Klub Barátok közt című sorozatában a kezdetektől az egyik kulcsszereplőt, Berényi Miklóst alakítja.


Frissítés időpontja: 2009-09-08