Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Danyi Zoltán: Napút a cédrus árnyékában

Danyi Zoltán: Napút a cédrus árnyékában



Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom

Időpont: 2011. február 3. 19:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház
Szereplők: Boros Mária, Máthé Annamária, Vajda Gyöngyvér, Gazdag Erzsébet, Kolozsi Borsos Gábor, Kőmíves Csongor és Szabó Eduárd. Látványtervező: Hegyi Csaba. Zeneszerező: Rodolphe Bourotte. Dramaturg: Dér Daphnisz. Rendező-koreográfus: Döbrei Dénes.

Grigorij Danyilovics, egy moszkvai színház gazdasági igazgatója egy nap rádöbben arra, hogy neki írnia kell; valódi élethivatása, hogy írjon egy hatalmas regényt; egy regényfolyamot. Ezért lemond igazgatói állásáról, és kiköltözik egy szerény és egyszerű erdei házikóba a Valdaj-hátság gyönyörű szép vidékére, Moszkvától mintegy háromszáz kilométerre. És nekifog a regény megírásának. A jegyzetelésnek. Nagy műve megtervezésének. Jól haladt a munkával, elkészültek a jegyzetek. És nekifogott az írásnak. Ekkor történt valami. Egyes jegyzeteiben ellentmondásokat vett észre, és valahogy nem volt minden rendben a fejezetekkel sem, kénytelen volt megszakítani az írást, és újragondolni bizonyos epizódokat, újragondolni egyes fejezeteket; újragondolni az egész koncepciót. Mikor elvonulásának hatodik éve megkezdődött, egyetlen papírlap volt az íróasztalán. Elérkezett művének a végére, amely a több ezer oldalból egyetlen mondattá sűrűsödött. Csak egy mondattá. A Napút a cédrus árnyékában a regényfolyamból kihúzott figurák története. A regény lapjairól kimaradt történetek kelnek életre a színpadon, és elmesélik saját kis történeteiket, bemutatják életüket.

Az előadás egyben a szerző első színházi kísérlete is, hisz a vajdasági (zentai) író eddig még nem próbálkozott színpadi szöveg megalkotásával. A Napút a cédrus árnyékában a Csak egy mondat című novella színpadra alkalmazása. A színpadi mű az NKA – Nemzeti Kulturális Alap ösztöndíjával készült.

Frissítés időpontja: 2011-02-03