Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Egyén és közösség

Egyén és közösség



Besorolás: Konferencia

Időpont: 2010. november 6. 9:00
Település: Zenta
Helyszín: Munkásegyetem (I. emeleti tanácsterem)
Szervező: Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
09.00
Bárdi Nándor: Társadalomszervezés és folklóröntudat
09.20
Vékás János: Herceg János
09.40
Csorba Béla: Sinkó Ervin vajdasági tevékenysége
10.00
Ózer Ágnes: Egy lehetséges történelmi portrévázlat Rehák Lászlóról
10.20 Vita

10.40 Kávészünet

11.00
Tóth Ágnes: „Én, Katharina Ackermann…”
11.20
Vukman Péter: „Tito legszívósabb ügynöke”: Lazar Brankov tevékenysége Magyarországon
11.40
A. Sajti Enikő: Egy jugoszláv kommunista karrierje a háború utáni Magyarországon: Rob Antal
12.00 Vita

12.20 Kávészünet

12.40
Papp Richárd: Vajdasági református lelkészek a közösségi emlékezetben és identitásban
13.00
Hajnal Virág: Egyén és közösség egy vajdasági falu életében. Egy bácsfeketehegyi kertész élettörténete
13.20
Raffay Endre: Az egyén és a közösség érdekellentéte a műemlékvédelemben
13.40 Vita és összegezés

A kétnapos nemzetközi interdiszciplináris társadalomtudományi konferenciát Zsoldos Ferenc, a Magyar Nemzeti Tanács alelnöke nyitja meg. Bevezető előadást Mohay Tamás etnográfus-szociológus, intézetvezető, egyetemi e. docens, az MTA külső tagja tart. A tanácskozás védnöke a Magyar Tudományos Akadémia és a Magyar Nemzeti Tanács, szervezője pedig az MTA Etnikai-Nemzeti Kisebbségkutató Intézete és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet.

Az egyén és közösség viszonyát elemző társadalomtudományok már évtizedek óta kutatják, hogyan hatnak egymásra a történelmi makrofolyamatok és a mikrovilágok, s ezen belül az olyan életutak, élettörténetek, amelyekben a történelem eseményei személyes sorssá formálódnak. Eddig már számos magyar és nemzetközi néprajzi, szociológiai, kulturális antropológiai, pszichológiai és történettudományi munka is rávilágított arra, hogyan alakítják egymást kölcsönösen a közösségek és az abban élő személyek. Az egyén és közösség témakörhöz kapcsolódnak azok a személyiségminták is, amelyek megkonstruálják a közösségi ethoszhoz kapcsolódó pozitív, illetve negatív tulajdonságokat kijelölve ezáltal a csoportok közötti határokat, s az ehhez rendelt sztereotípiákat és „mentalitáskategóriákat” is. Gyakran ezekhez a személyiségmintákhoz kötődnek a közösségek múltbeli, illetve jelenben élő meghatározó személyiségei, akik vezették, integrálták, illetve szervezték társadalmi életét. Egyén és közösség, kultúra és személyiség témakörének mélyreható körüljárása, megvitatása mind tudományos nézőpontból, mind pedig a vajdasági kisebbségi lét múltfeltárásának és időszerű kérdéseinek a szempontjából is kivételesen fontos és izgalmas alkalomnak kínálkozik.

A konferencia előadói: A. Gergely András (Egyéniségkutatás és a lokalitás értelmezhetősége), A. Sajti Enikő (Egy jugoszláv kommunista karrierje a háború utáni Magyarországon: Rob Antal), Bakó Boglárka (Kis történet a nagytörténetben, avagy egy securitatés tiszt útja a megtéréshez), Bárdi Nándor (Társadalomszervezés és folklóröntudat), Czövek Judit (Integráló személyiségek a Zobor vidéken), Csorba Béla (Sinkó Ervin vajdasági tevékenysége), Eiler Ferenc (Kereszttűzben. A hartai evangélikus lelkész és a német nemzetiségi mozgalom. 1931–1945), Hajnal Virág (Egyén és közösség egy vajdasági falu életében. Egy bácsfeketehegyi kertész élettörténete), Ilyés Zoltán (Közösségszervezők, kapcsolati hálók és kisebbségi érdekérvényesítés a Zoborvidéken), Kovács Nóra (Az egyéniség és a közösség összefüggései az argentínai magyar diaszpórában), Mák Ferenc (A makacs ákácok vidékén. A Szenteleky Kornél-kultusz tartalmi lényege), Mohay Tamás (Egyéni életutak és közös életvilágok: a tipikus és a kivételes a személyes dimenziók néprajzi megközelítéseiben), Németh Ferenc („Démonok között.” Farkas Geiza társadalomlélektani vizsgálódásairól), Ózer Ágnes (Egy lehetséges történelmi portrévázlat Rehák Lászlóról), Papp Árpád (A trouvaille helye a népi tudás rendszerében), Papp Richárd (Vajdasági református lelkészek a közösségi emlékezetben és identitásban), Pejin Attila (Dudás Gyula és Zenta), Raffay Endre (Az egyén és a közösség érdekellentéte a műemlékvédelemben), Tóth Ágnes („Én, Katharina Ackermann…”), Vékás János (Herceg János) és Vukman Péter („Tito legszívósabb ügynöke”: Lazar Brankov tevékenysége Magyarországon).

Az előadások helyszíne az egykori Munkásegyetem első emeleti előadóterme. Bejárat a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet székházán keresztül.

Segítőnk a Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium és Kollégium, a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ és Zenta Község Önkormányzata.

A konferencia főtámogatója a Szülőföld Alap és a Tartományi Művelődési Titkárság.
Vajdasági Magyar Művelődési Intézet

Frissítés időpontja: 2010-11-03