Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Tudomány Egy Órában

Besorolás: -
Időpont: 2005. november 17. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Kapcsolatok. Csermely Péter biokémikus professzornak, egyetemi tanárnak, a Kutató Diákokért Alapítvány elnökének ismeretterjesztő előadása.

Csermely Péter biokémikus, hálózatkutató 1958-ban született, a budapesti Semmelweis Egyetem professzora. Kutatási területe a stresszfehérjék működése és a hálózatok stabilitása. 8 könyve és 160 tudományos cikke jelent meg. 1995-ös kezdeményezése alapján mára ötezer középiskolás diáknak van lehetősége a legmagasabb szintű kutatásokba történő bekapcsolódásra. A Magyar Biokémiai Egyesület főtitkára és a Cell Stress Society International elnöke. Tudományos ismeretterjesztő munkájáért csillagot neveztek el róla. Sir David Attenborough-val együtt megkapta az Európai Unió Descartes-díját.

A minket körülvevő és a bennünk lévő rendszerek – nagyobb molekuláink, sejtjeink, szerveink, baráti társaságaink, munkahelyünk, a társadalom, amelyben élünk, és az egész Föld – mind-mind hálózatok. E hálózatok hihetetlen módon egyformán viselkednek. Közös vonásaikat, stabilizálásuk módjait mutatja meg az előadás, amely izgalmas utazásra hív az evolúció, a rák, az öregedés, az emberi nyelv, a számítógépes programok, a gazdasági rendszerek és a történelem világába.


Frissítés időpontja: 2009-09-08