Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Antigoné

Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom
Időpont: 2010. május 25. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház
A Zentai Magyar Kamaraszínház Zentai Színtársulatának előadása

Szophoklész Antigoné című műve alapján Trencsényi-Waldapfel Imre fordításának felhasználásával. Szereplők: Antigoné – Davitkov Marianna; Iszméné – Kovács Vecei Fanni; Kreón – Gruik Bálint; Karvezető – Verebes Judit; Haimón – Kovács Bence; Teiresziász – Molnár Gábor Nóra; Eurüdiké – Berze Angéla; Xy – Surányi Emese; Ab – Sőregi Mónika; Őr 1 – Kiss Izabella; Őr 2 – Bencze Vujić Levente; Őr 3 – Szeles Melinda; Őr 4 – Simon Inez; Kar – mindenki. Rendező: Mácsai Endre fh.

„A könyvtárak legporosabb történetei kellenek-e ma? Érvényesek-e a mi világunkban? Tudunk-e belőlük tanulni? A diákok túlnyomó része azt mondaná, hogy nem. Persze csak akkor, ha nem a tanár kérdi. Az a generáció, amely most a szülő szerepét tölti be társadalmunkban, mosolygó arccal, de keserű szájízzel lép be a Hogyan tudjunk megélni című halálig tartó valóságshow forgatására. Dolgozik, aggódik, töpreng, számol, döntéseket hoz, időnként meglátogatja a mellékhelyiséget (sietősen, mert mire végez a nagydolgával, valaki már ki is túrta a pozíciójából), ja és családi életet él. Gyermekével megnézi a tévében, mire jutott magánéleti problémájában az éppen aktuális celeb. (Tisztelet a kivételnek.) A gyermek pedig tanul a példát látva. Ugyanígy cselekszik, mikor felnő, vagy még rosszabb lesz.

Antigoné. Antik tragédia? Lehet, de nézzük csak, miről szól. Családi bonyodalmak. Háború. Egy politikus rossz döntést hoz, de nem tágít. Ettől szenved a polgár, de nem mer szembeszállni. Dac. Veszekedés. Csalódás. Halál. Egy fiatal lány egyik pillanatról a másikra felnőtté válik a sok szörnyűség láttán, és ezt mondja: »Sok van a világon, mi meseszerű, de az embernél meseszerűbbet semmi lányosszoba nem tud falán viselni.« Az ember rájön saját szörnyűségére. Belátja, hogy rossz döntést hozott. Antigoné. Szerintem kortárs. És ez az egyik legrégebbi, a könyvtár poros történetei közt. A többi? Olvassunk! Hozzunk jó döntéseket.” (Mácsai Endre)
 

Frissítés időpontja: 2010-05-05