Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Hagyománykeresőben

Besorolás: Tánc
Időpont: 2010. április 23. 19:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház
A temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum táncegyütteseinek hagyományőrző összeállítása. Fellép a Nagybokréta, Kisbokréta, Morzsa, és a citerazenekar. Rendező: Szabó Ferenc

Az 1998-ban alakult Temesvári Bokréta Néptánc- és Citeracsoportnak jelenleg 110 tagja van, akik a temesvári Bartók Béla Elméleti Líceum diákjai. Három korcsoportban fejtik ki tevékenységüket: Bokréta (15-20 évesek), Kisbokréta (9-14 évesek) és Morzsa-Bokréta (7-10 évesek). Mellettük 2003-ban citerazenekar is alakult, szintén az iskola diákjaiból, jelenleg 15 taggal működik.

Mind a táncosok, mind pedig a citerások aktívan jelen vannak Temesvár és Temes megye kulturális életében. Évente 20-30 fellépésen vesznek részt, képviselve a megye és város magyar közösségét, különböző etnikumok (románok, szerbek, csehek, szlovákok, romák) rendezvényein, fesztiváljain. Az ország határain túl is gyakran szerepel a Bokréta Néptánc- és Citeracsoport: Szerbiában (Versecen, Székelykevén, Bácskossuthfalván), valamint Magyarország számos településén (Szegeden és környékén, Budapesten, Békéscsabán, Keszthelyen, a Szigetközben, Vésztőn, Makón, Földeákon, Csurgón). 2007-ben a Debreceni Virágfesztiválon több, mint negyedmillió néző előtt táncoltak a Bokréta tagjai.

Az évek alatt számos táncrendet és zenei anyagot sajátítottak el a gyerekek, amelyekből koreográfiák, színpadi produkciók is készültek. Jelenleg háromórás önálló műsort tud magáénak a csoport. Ismert táncrendek: dél-alföldi, rábaközi, somogyi, felcsíki, szatmári, rimóci, magyarbődi, hortobágyi, nádudvari, nagyecsedi, dunántúli eszközös, szilágysági, galgamenti, hajdúsági, széki táncok, valamint a citerások gazdag repertoárja: szatmári, dél-alföldi, dunántúli, dobozi, sárréti, törökkoppányi, galgamenti és lőrincrévi népdalcsokrok. Népdalversenyeken egyénileg is nagyon jó eredményeket értek el a Bokréta soraiban felnőtt szólóénekesek.

Céluk a magyar néphagyományok megismertetése, népszerűsítése és ápolása, műsoraikon keresztül a szórványban élő magyarok identitástudatának megtartása, egészséges gondolkodásra és életmódra nevelés, emberi értékeket felismerő és megbecsülő fiatal nemzedék kialakítása.

A citeracsoportok felkészítése Csüllög Edina, vésztői citeraoktató szakmai felügyelete alatt történik, a tánccsoportok szakmai felkészítése és a koreográfiák Jeremiás Lajos, debreceni néptáncoktató munkáját dicsérik. A csoport szervezője és irányítója Szabó Ferenc tanító, városi tanácsos.

A viseleteket Szabó Angéla, Szabó Erzsébet, Forrai Emma, Bakos Albert és Bakos Mária készítette. A zenekar tagjai: Szabó Ferenc, Manga Zoltán, Tódor Béla, Erdődi Endre és Jeremiás Ádám. Segítő tanítók: Adorjányi Borbála, Stan Orsolya és Tasi Ottilia.

A belépőjegy ára 200 dinár.

Frissítés időpontja: 2010-04-20