Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Kalmár – Ralbovszki – Kovács Nemes – Brestyánszki: Adieu, Bandi!

Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom
Időpont: 2010. április 28. 19:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház
Egy szerelem története Ady Endre levelezése, versei és novellái alapján Bölöni György, Péter I. Zoltán és Czeizel Endre írásainak felhasználásával. Szereplők: Ady – Kovács Nemes Andor; Léda – Kalmár Zsuzsa; Dodó – Ralbovszki Csaba. Zeneszerző: Ifj. Kucsera Géza. Díszlettervező: Kiss Kovács Gergő m. v. Rendező: Mezei Zoltán.

„Álmom, ébrenlétem, szenvedésem, örömem te vagy. Látod, érzed, hogy mennyire szeretlek? Nagyon szeretlek. Nagyon. És nagyon hamar el kell dőlnie a sorsomnak, mert így nem bírom. Százszor jelensz meg nekem éjszakánként, amikor egyedül vagyok, és én kívánlak, és milliószor csókollak álmomban. Csókollak, szorítlak, vágyammal benned vagyok, te édes, egyetlen asszony, minden percben…

Jártunk-e mi együtt, vagy együtt jártunk-e mi Párizsban, Párizsunkban, mely kínokban vonaglik most, mint egy makrójától fojtogatott szabados delnő? Ha együtt kóboroltuk volna be a Várost, kinek meg kell bocsátanunk, miként Magdalénának Krisztus megbocsátott, ne feledjük el egymást. És ne feledjük el, hogy Párizs rabló volt, mint a szerelem, de a szerelemnél szebb ajándékot nem kapott az ember, és Párizs csakugyan az új Athén volt. Be rejtett engem, be mámorosított, be rossz volt, és be vidámító: kicsiny zugainak, groteszk embereinek árnyai most megszentelődnek.” (Ady Endre)

Frissítés időpontja: 2010-04-07