Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Madách Imre: Az ember tragédiája

Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom
Időpont: 2010. március 17. 19:00
Település: Újvidék
Helyszín: Újvidéki Színház
Bemutató. Rendező: Kokan Mladenović. Mladenović Madách-olvasatában Lucifert egy nő játssza. Azt mondja, azért, mert a női nemben sokkal több titok rejlik, mint a férfiben, sokkal több túlvilági: „ Ez olyan, mint a kutya és a macska közötti különbség. A férfi a kutya, a nő a macska. A macska, még ha hűséges és odaadó is, egyfajta előreláthatatlan odaadással rendelkezik, amely közelebb áll Luciferhez, mint Krisztushoz.”

Kokan Mladenović azon ritka rendezőink egyike, aki drámai darabok színrevitelével foglalkozva, nem végzi automatikusan a közönség szisztematikus elűzését is. Ellenkezőleg: rendezései szerencsés keverékei a modernnek és a „másnak” Egyrészt, ez nem hagyja hidegen a színházi szakértőket sem, másrészt viszont érdekesek és vonzóak azok számára is, akik ítélete döntő súllyal bír egy darab értékével kapcsolatban, és akik miatt a színielőadás készül, tehát, a nézők számára.

Mladenović tavaly találkozott első ízben az Újvidéki Színház színészeivel, Maja Pelević Narancsbőr című darabja kapcsán. Az együttműködés sikeréről tanúskodik , hogy az előadást a teatrológusok a hazai posztdramatikus színház ritka gyöngyeként jellemezték, a színikritikusok pedig a 2009-es év öt legjobb előadása egyikévé választották. Mladenović elvállalt még egy nagy színházi kihívást, a magyar drámairodalom egyik legizgalmasabb, legnehezebb mesterművének, Madách Imre Az ember tragédiájának színrevitelét. Mladenović szereposztásában, a társulat szinte minden tagjának közreműködése mellett, Ádámot Balázs Áron, Évát Ferenc Ágota, Lucifert pedig Elor Emina játssza. A dramaturg Gyarmati Kata, a jelmeztervező és a díszlettervező pedig a rendező állandó munkatársai, Marina Sremac és Marija Kalabić.

Jegyinformációk.

 
Újvidéki Színház
Honlap: www.uvszinhaz.co.rs

Frissítés időpontja: 2010-03-08