Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Muzsikáló családok házi muzsikája

Muzsikáló családok házi muzsikája



Besorolás: Koncert, hangverseny

Időpont: 2010. február 28. 15:00
Település: Szabadka
Helyszín: A Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület székháza (József Attila utca 32.)
Szervező: Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület
A találkozón az alábbi családok muzsikálnak:

Csizmadiáék Bácskertesről (Bácskertesi népdalok);

Juhászék Szabadkáról (Bácskai bordalok és ivónóták);

Nagy Kornélék (Fél Folton Folk) Szegedről (Szabó Róbert dalai country-stílusban);

Szabóék Temerinből (Magyar tájak muzsikája)

Szöllősy Vágóék Csepel-Soroksár-Szabadkáról (XVII. Századi magyar táncmuzsika);

Szűcs-testvérek Szabadkáról (Évszázadok muzsikája);

Utasi-testvérek Szabadkáról (A legszebb hangszer: az emberi hang);

Ajánlás: A vidékünkön egykor olyannyira népszerű, de mára úgyszólván teljesen feledésbe merült házi muzsikálás újraélesztésének céljával hirdette meg a szabadkai Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület elnöksége a családi együttesek találkozóját, amellyel hagyományt is szeretnének teremteni.

A család a szeretet tűzhelye, amely világít, melegít, éltet. Gyökér nélkül elszárad a növény, nem lesz életképes, nem lesz honnan táplálkoznia, nem lesz mivel kapaszkodnia és így pusztulás vár rá. Az ember sokkal összetettebb, más igényei vannak, mint a növénynek, de gyökértelenül nem vár rá vigasztalóbb sors, mint egy elszáradt fára. Amennyire fontos a fának a gyökér, annyira fontos az embernek a családhoz, közösséghez, nemzethez való tartozás.

A család válságban van. Nemrég még csak arról beszéltek, hogy a családtagoknak nincs idejük egymásra, nem érnek rá egymással törődni és főleg nincs idejük szeretni egymást. Maholnap már sajnos ott tarthat a világ, hogy nem lesznek családok és nem lesznek egymást szerető házastársak, vagy legalábbis egyre kevesebb lesz belőlük.

De túl a teológiai, szociológiai vagy pszichológiai érvelésen, a kezdeményezés hátterében ott áll az egyesület névadója iránti tiszteletadás szándéka is, hiszen „Lányi par excellence kamarazene-költő, zenéje házi muzsika – szobába, kis társaságba való" – írta Csáth Géza a Nyugatban.

Mindezek tudatában fordultak a szervezők felhívással a muzsikáló (muzsikálni tudó, szerető, nyilvános szereplést is vállaló) családokhoz: vegyenek részt ezen a találkozón. Mintegy példát is statuálni, hiszen a család kötőanyaga – éppúgy, mint a zenéé – a harmónia.

A belépés díjtalan.

Frissítés időpontja: 2010-02-25