Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Tizenegy trikó

Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom
Időpont: 2010. február 12. 9:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház (színházterem)
Szerző: Edward Bond. Fordította: Bethlenfalvy Ádám. Szereplők: Bagaméry Orsolya, Bethlenfalvy Ádám, Gombita Róbert, Hajós Zsuzsa, Nyári Arnold. A foglalkozás elkészítésében közreműködött: Chris Cooper, Dankó Ferenc, Kúnos László, Lipták Ildikó, Pintér István. Díszlet- és jelmeztervező: Ceri Townsend. Rendező: Bethlenfalvy Ádám.

Újra vajdasági fiataloknak játszik a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ, az angol „theatre in education” módszer magyarországi meghonosítója. Ezúttal középiskolásoknak. A zentai előadások társszervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Zentai Magyar Kamaraszínház. A színházi nevelési program magas művészi színvonalon kidolgozott színházi előadásból és a nézők – egy-egy diákcsoport – aktív részvételére épülő feldolgozó részből áll. A foglalkozásokban színészként és drámapedagógusként egyaránt képzett színész-drámatanárok mindig egy osztálynyi csoporttal foglalkoznak, hogy minden egyes vélemény, ötlet, személyes megjegyzés meghallgatásra találjon. A színházi nevelési foglalkozások mindig fontos társadalmi, erkölcsi, emberi problémák köré épülnek. Az előadást megelőző, megszakító, vagy azt követő feldolgozó részekben a fiatalok színházi eszközöket, munkaformákat használva, gyakran szerepbe bújva megélt tudást szereznek az adott problémakörről.

A Kerekasztal a Tizenegy trikó című három órás foglalkozását mutatja be a Vajdaságban. Új foglalkozásuk Edward Bond kortárs brit drámaíró azonos című darabjára épül. A darab négy írott anyagból kiindulva vizsgálja az agresszió szerepét történelmünkben, társadalmunkban és az oktatásban, valamint az egyén felelősségét a társadalmi problémák kezelésében. A darab egy fiatal életútját követi az iskolapadtól a hadszíntérig, és a megjelenő helyzeteken át számtalan kérdés megválaszolására készteti a nézőt. Ezeket a kérdéseket vizsgálják dramatikus eszközökkel a foglalkozáson résztvevő középiskolásokkal. A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ vajdasági előadásait az ENSZ Demokrácia Alapjának támogatása teszi lehetővé.
 

Frissítés időpontja: 2010-02-03