Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
XII. Hagyományaink Ünnepe

XII. Hagyományaink Ünnepe



Besorolás: Ünnep – ünnepség

Időpont: 2010. február 27. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház
Szervező: Zentai Önkormányzat és Thurzó Lajos Közművelődési Központ
Annak a gondolatnak a jegyében, hogy nemzetünket is csak akkor szerethetjük igazán, ha múltját is jól ismerjük, ennek a tudásnak pedig szerves és fontos része a néphagyomány, a Zentai Önkormányzat és a zentai Thurzó Lajos Közművelődési Központ szombaton, 2010. február 27-én 18.30 órai kezdettel a zentai Művelődési Házban Hagyományaink Ünnepe elnevezéssel megszervezi községünk hagyományőrző és hagyományápoló csoportjainak, szólistáinak és közösségeinek tizenkettedik bemutatkozó estjét és az azt követő szakmai beszélgetést. Rendezvényünknek ezúttal is elsősorban az a célja, hogy szűkebb pátriánkban is minél gyakrabban teremtsünk nyilvánosságot mindazoknak a lelkes öntevékeny fiataloknak és felnőtteknek, akiket a népdalban, a néptáncban, a népzenében és a népmesében rejlő, ihlető értékek felfedezésének igénye fog össze, s akik a néphagyományból elsősorban azokat az értékeket keresik, amelyek a mai életet is szebbé tehetik megőrizve annak egy magasabb szinten, fejlettebb formában megvalósuló közösségi szellemét.

Az egyének és csoportok az alábbi művészeti kategóriákban mutatkozhatnak be:

1. Előadóművészet: a) népi gyermekjátékok; b) hangszeres népzene; c) népdal; d) néptánc; e) népmese; f) népszokások. Egy-egy produkció időtartama maximum 7 perc lehet.

2. Kiállítás: A XII. Hagyományaink Ünnepe szervezői tisztelettel felkérik a találkozón résztvevő csoportokat, hogy olyan almából készült ételekkel kedveskedjenek a vendégeknek, amelyeket a népi hagyományokból ismernek. A kiállítás elkészítéséhez javasolt ötletek, utasítások: az almával készült ételeken kívül a résztvevők az almának a helyi népszokásaikban betöltött szerepéről is gyűjthetnek adatokat szövegbe foglalva. Választhatnak egy naptári ünnepet, amelyet az almának, a szerelmi ajándéknak, a termékenységi jelképnek, a jósló, illetve a gyógyító szerepével jeleníthetnek meg. A vidékünkön honos almafajtákat neveik meghatározásával sorakoztassák fel. Az almából, almával készült ételeket régi edényekbe, tálakba helyezzék, és a paraszti kultúrában használatos kellékekkel egészítsék ki, mint például faragott tállal, kenőtollal vagy egyéb kalácssütésnél használatos eszközzel, almareszelővel, almamotívummal díszített dekorációval vagy hímzett terítővel. Az almatermesztéssel és feldolgozással kapcsolatos régi használati tárgyak is gazdagíthatják a kiállítást. A dokumentumokat és fényképeket rendszerezve, tablóra tűzve vagy az asztalon, külön erre a célra elkülönített részen, feliratozva kellene bemutatni. Például a Szent Iván-napi szokásokon megjelenő alma szerepéről, a pirosalma-bálokról, érdekes történetekről, régi kéziratos családi receptes füzetek almás ételeiről és hasonlókról. A kiállításra készíthetők teljes ételsorok is – az előételtől kezdve a főételig – a mellé fogyasztott italokkal, de mindennek az almával kapcsolatosnak kell lennie!
A szervezők kérik, hogy a kiállítási kellékekhez mindenki készítsen feliratokat, amelynek a következő adatokat kell tartalmaznia: a tárgy népi neve, a készítő neve, illetve milyen alkalomra, hol, mikor, hogyan készítették. Az ételek készítésének rövid leírásához is csatolni kell a készítő és a receptgyűjtő nevét, lakcímét. Minden csoport a Művelődési Ház kiállítási termében egy-egy asztalon rendezheti el az általa hozott anyagot. A szervezők a legszebb asztalt és a legízletesebb almás ételt díjazzák! A kiállítással kapcsolatban bővebb tájékoztatásért az érdeklődők Nagy Abonyi Ágnes néprajzkutató-muzeológushoz fordulhatnak, személyesen a zentai Városi Múzeumban vagy a 064/207-3354-es telefonszámon.
A színpadi produkciók bemutatása után a következő összetételű szakmai bizottság véleményezi a látottakat: Bodor Anikó magiszter, népzenekutató, Rind Melitta tanítónő, népitánc-oktató és Dr. Szőke Anna kishegyesi néprajzkutató. Ünnepi köszöntőt mond: Kormányos Katona Gyöngyi községi oktatási és művelődési tanácsnok. Az est vendége a péterrévei Tisza néptáncegyüttes és a Véka zenekar.

Az előadóművészi kategóriában bemutatkozni szándékozók repertoárjegyzéküket és a résztvevők számát 2010. február 10-éig juttassák el a lenti címre. Bővebb információ a rendezvénnyel és a színpadi próbával kapcsolatban Hajnal Annától kapható személyesen a Városi Könyvtárban vagy a 024/811-266 telefonszámon.

A Hagyományaink Ünnepének programja:

16.00 órától: A vendégek fogadása a zentai Művelődési Házban.
17.00–18.00 óra: Barátkozás, ismerkedés, a csoportok által hozott kiállítás berendezése.
18.30 óra: A fellépők színpadi bemutatkozása. Szakmai megbeszélés. A csoportok szerény megvendégelése.
 

Frissítés időpontja: 2010-12-17