Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
Válogatás a Vajdasági Magyar Film- és Mozgóképarchívumból – Petrović Balázs Éva

Válogatás a Vajdasági Magyar Film- és Mozgóképarchívumból – Petrović Balázs Éva



Besorolás: Film

Időpont: 2010. január 23. 19:00
Település: Szabadka
Helyszín: Lifka Art Mozi
Szervező: Symposion, Vajdasági Magyar Művelődési Intézet
A Symposion és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézeten belül működő Vajdasági Magyar Film- és Mozgóképarchívum szervezésében, az Lifka Art Mozi támogatásának köszönhetően kerül sor Petrović Balázs Éva Pannon csúcs című játékfilmjének és Cementtej című dokumentumfilmjének vetítésére. Az est vendége a rendező mellett Balázs Attila író, a Pannon csúcs forgatókönyvírója is.

A Pannon csúcs Petrović Balázs Éva és Balázs Attila sokrétű és összetett filmje, az orosz emigráns itt (Jugoszláviában) született fiáról szól, aki a hegycsúcsok és az opera szerelmese, s akit ártatlanul meghurcolnak a történelmi és politikai változások közepette. Az egyén és a hatalom, a művészet és az ideológia, a feltörés és lebukás, az ambiciók és a gyakorlat relációján számos kérdést vet fel, sok mindenre utal, ami odahat a főhős metamorfózisára, azaz arra, hogyan lesz egy operaénekesből punk énekes.

Rendezte: Petrović Balázs Éva. Forgatókönyv: Petrović Balázs Éva és Balázs Attila. Operatőr: Apró Zoltán. Vágó: Németh Margit. Szereplők: Bicskey István, Tápai Kornélia, Döbrei Dénes, Bakota Árpád, Faragó Árpád, Fejes György, Korica Miklós, Vencel Valentin, Szilágyi Nándor, Ferenczi Jenő, László Sándor, Giric Attila, Simon Mihály. Forgalmazó: RTV Novi Sad és Film Danas 1989.

A Cementtej egy környezetvédelmi és társadalmi témájú dokumentumfilm, a munkások ökológiai problémák iránti fogékonyságának fejlődéséről szóló üzenettel.

Rendezte és a forgatókönyvet írta: Petrović Balázs Éva. Operatőr: Dušan Ninkov. Forgalmazó: Neoplanta film 1982.

Program létrejöttéért külön köszönet a Vajdasági Rádió és Televízió Archívumának.

Frissítés időpontja: 2010-01-19