Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Zentától Hollywoodig

Besorolás: Színház – színjátszás – irodalom
Időpont: 2010. január 30. 18:00
Település: Zenta
Helyszín: Városi Múzeum
Domány Katalin azonos című könyvének ünnepélyes bemutatója filmvetítéssel egybekötve. A est házigazdája Szűgyi Ferenc, a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének titkára. Közreműködik: Domány Katalin, a kötet szerzője, Hajnal Jenő felelős szerkesztő és Vida János, a Dudás Gyula Múzeum- és Levéltárbarátok Körének elnöke.

A könyvbemutató előtt és után kedvezményesen megvásárolhatók lesznek a Dudás-kör, a Thurzó Lajos Közművelődési Központ és a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet kiadványai.

„A városunkból elszármazott hírességek közül – a képzőművészet terén – Tóth István pályája ívelt legmagasabbra, de talán ő az egyetlen, aki több alkalommal is hazalátogatott nem feledkezve meg szülővárosáról, hozzátartozóiról és barátairól. Nem véletlenül nyilatkozta egy alkalommal: »A világ legszebb helye azért mégiscsak Zenta. Sokfelé jártam, sokat megértem, de igazán boldog csak otthon voltam gyermekkoromban.« A magánéletében érzékeny lelkű, szeretetre vágyó ember volt, sokszor érezte magát magányosnak. A távoli világban is fontos volt számára a régi barátokkal, ismerősökkel való kapcsolat. Történt egyszer, hogy zentai barátai közül volt, aki nem is válaszolt levelére. Panaszkodva írta ekkor otthoni szeretteinek: »Pedig én nemcsak azért harcolok, mert végtelenül szeretem a művészetet, hanem azért is, amit Ady Endre mondott: ’Szeretném, hogyha szeretnének / S lennék valakié.’ Hogy egyszer még Zenta város is büszke legyen rám!« E szívből jövő óhaja most teljesült! 2009. május 23-án leleplezték mellszobrát Zentán. Valóban büszkék lehetünk Tóth Istvánra, s hiszem azt, hogy mellszobra (Dudás Sándor alkotása) mindannyiunk örömére és megelégedésére fogja díszíteni – »a világ legszebb helyét«. Tóth István 90 éves korában, 2002. január 18-án hunyt el a Los Angeles-i Cedars Sinai Medical Center klinikán” (Tari László: Zentától Hollywoodig. Tóth István szobrászművész portréja. Magyar Szó, 2009. június 1.)

Frissítés időpontja: 2010-01-05