Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza
„Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…”

„Ez a vonat, ha elindult, hadd menjen…”



Besorolás: Koncert, hangverseny

Időpont: 2010. január 29. 19:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház (színházterem)
A népszerű Csík zenekar újévköszöntő mulatsága a közönség által leginkább kedvelt, legsikeresebb zeneszámokkal. A hangverseny főtámogatója a budapesti Égtájak Iroda.

A Csík zenekar több mint két évtizede meghatározó szereplője a Kárpát-medence magyar népzenei életének. Rengeteg koncert, táncház és jó néhány sikeres zenei album tette népszerűvé nemcsak a zenekart, de a magyar népzenét is. Az eltelt két évtized alatt több rangos zenei díjjal jutalmazták a kecskeméti együttest. A zenekar tagjai Makó Péter (fúvós hangszerek), Majorosi Marianna (ének), Barcza Zsolt (cimbalom, harmonika), Bartók József (bőgő), Csík János (hegedű), Szabó Attila (hegedű), Kunos Tamás (brácsa).

„Ma már nincs nagyrendezvény a Csík zenekar nélkül, de ők szerényen menetelnek tovább az úton, melyen a táncházmozgalom második generációjának fiataljaiként huszonévvel ezelőtt elindultak. Zenéjük alapja az érzelmesség. Ebben benne él Csík Janika bajusz alatti somolygása, Szabó Attila hegedűs-gitáros szólói, Majorosi Marianna olykor fájdalommal telt éneke, Makó Peti kisfiús rácsodálkozása a világra. A kíséret, a »segítség« pedig – Kunos Tomi, Barcza Zsolt, Bartók Józsi – hol hajlékony, alkalmazkodó, mint a zsenge hajtás, hol pedig zord-kemény, mint a százados tölgy. »Tiszta szívvel« játsszák »boldog-szomorú dalaikat«, nem átallják a »kor falára« írni, hogy »senki nem ért semmit«. Zenéjükből öröm sugárzik, azt a megnyugtató érzést kapjuk tőlük, hogy dacára a körülöttünk robogó, teljesen ki- és felfordult, összegabalyodott világnak, abban a két órában, míg őket hallgatjuk, minden a helyére kerül. Mi pedig velük nevetünk és sírunk, mert már az elején megoldották fülünkön keresztül szívünket, mozgásba lendítették végtagjainkat, torkunkba a jelen gombóca helyébe dallamot varázsoltak, melyben boldogan ismerünk magunkra, saját örömeinkre, bánatunkra. A legnagyobb természetességgel váltanak magyar népzenéből románba, alföldiből erdélyibe, hajnaliból bluesba, sanzonból lassú magyarosba.” (Kelemen László)

Frissítés időpontja: 2010-01-14