Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Az Énekelt Versek X. Zentai Fesztiválja

Besorolás: -
Időpont: 2005. május 14. 20:30
Település: Zenta
Helyszín: Művelődési Ház

Ünnepélyes eredményhirdetés és a versenyprogram győztesének fellépése. A díjakat átadja: Juhász Attila, Zenta város polgármestere és Goldschmied József, a budapesti Égtájak Iroda programigazgatója.

„Rög a röghöz…”. Gálaműsor: A budapesti Kaláka együttes (Becze Gábor, Gryllus Dániel, Gryllus Vilmos, Radványi Balázs) és Sebő Ferenc énekes-muzsikus műsora. Az est díszvendége: Jung Károly költő.

A Kaláka együttesről szinte mindent megírtak már. Közel harminc éves zenei és irodalmi tevékenységük alatt a magyar közönség százezreivel ismertették meg versek ezreit, külföldi útjaikra pedig magyar irodalmárok százainak hírét vitték magukkal. Vajon hányan vannak ma a Kárpát-medencében olyanok, akik ha visszaemlékeznek gyerekkoruk egy-egy televízió előtt töltött délelőttjére, ma is hallják, hogy „húsz forintért tarka kutya, tízért fehér kutya jár” vagy azt, hogy „ez itt a ház”, s maguk előtt látják, amint valaki rajzol egy táblára. A zenész bácsik nevét persze nem tudták, hisz alig múltak tíz évesek, és az ember ekkor még nem nagyon ad a részletekre. Nos, vajon hányan lehetnek? Ha a legkorábbi emlékek mondjuk 20-25 évesek, akkor a mai felnőtt lakosságnak legalább a negyede innen ismerheti ezeket a verseket. A felvételeket azóta, talán a tévében sem tudják, hogy hányszor, de rengetegszer leadták. Így a közben születettek sem maradtak Weöres Sándor és Nemes Nagy Ágnes nélkül.

„A Kaláka együttes elegáns, más muzsikusokkal össze nem téveszthető zenei tálcán nyújtja a verset a hallgatóknak. Nem ráerőszakolják a maguk szerzeményeit, hanem kimuzsikálják a Gutenberg óta könyvekbe száműzött, »szív-némaságra« született s ítélt versekből a maguk olvasata szerinti »eredeti dallamot«.” Kányádi Sándor


Frissítés időpontja: 2009-09-08