Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Pametnik – Néprajzi Filmműhely

Besorolás: Film
Időpont: 2010. július 10–20.
Település: Magyarkanizsa | Palics
Helyszín: Magyarkanizsa és Palics közötti tanyavilág, falvak.
Szervező: Cinema Filmműhely, Magyarkanizsa Egyetemista Központ – Művelődési Ház, Belgrád
A PAMETNIK 3: irány észak! című antropológiai filmműhely elsődleges célja az elméleti és gyakorlati tudás ötvözése a vizuális antropológia különböző témaköreiben, amelyet kitartó kutatómunkával és dokumentumfilmek készítésével valósítunk meg. E küldetés a rurális határmenti övezetek kultúrális és etnikai értékeinek valorizációjára összpontoosul, etnográfia-, archelógiai- és etnomuzikológiai filmek készítésén keresztül. A műhelymunka célja dokumentumfilmek realizálása és prezentációja előre megadott téma alapján.
A műhely célcsoportja egyetemisták valamint társadalmi és művészeti irányzatok végzős hallgatók, akik a filmkészítés és média témaköreiben előtudással rendelkeznek. 2009-től a műhelymunka témája Határ-az öntudat újraértékelése, amely erős regionális jellegű.
A 2009-es év kezdetétől, a műhely különös hangsúlyt fektet a régiókból résztvevő szerzőkkel és intézményekkel való kapcsolatépítésre. A 2008-2009 év munkája Stara Planina területére összpontosult, ahol is összesen hat film született, ezek közül jelenleg utómunkálatk alatt áll. A 251-249=2 című film a PAMETNIK 1 folyamán készült 2008-ban, és eddig tíz rövid, illetve etnográfiai filmfesztiválon vett részt Szerbiában és külföldön.
2010-től munkásságunk helyszine északra, Bácska határmenti övezetére irányul – Magyarkanizsa és a járás puszta térsége. A járás az idők folyamán mindig is jelentős ihletéssel szolgált a Kanizsai Kör művészeinek, akik közül kiemelkednek Nagy József és Bicskei Zoltán. Maga a terület egyedülálló kutatási- és forgatási helyszíneket kínál, melyek falvak és apró tanyák vesznek körül, betekintést engedve a hagyományos falusi életmód mindennapjaiban. Ezek a települések leginkább multikultúrális környezetek, ahol összefonódnak a különböző népcsoportok hagyományai, így új szokások, konyhaművészetek, életmódok alakulnak ki.
A PAMETNIK 3: irány észak! filmműhely résztvevők: Igor M. Toholj, a DKSG filmműsor szerkesztője, szerző és producer, Slobodan Simojlović, rendező, Slobodan Aleksić, archeológus, Iván Attila, rendező és producer.
Mentorok: Svetlana Azanjac, etnologús, a RTS szerkesztője, Mihailo Ristić, filmes- és videó alkotóművész, Dr. Klamár Zoltán, néprajzkutató.
Vendégelőadók: az archeológiai, etnológiai és más hasonló tudományokkal foglalkozó hallgatók, végzős egyetemisták és magiszterek, akik a filmkészítés és média területein előtudással rendelkeznek.
 
CINEMA Filmműhely
Kapcsolattartó: Iván Attila
Mobiltelefon: +381637776102; +381648062202
Villámpostacím: aivan@tiszanet.net; film@eunet.rs
Honlap: www.cinema-film.rs

Frissítés időpontja: 2010-01-05