Adattár-kereső

az adattár-kereső a megadott kulcsszóra keres az adattárban:
települések, intézmények, kronológiák, bibliográfiák, könyvek,
dokumentumok, folyóiratok, drámatár, képzőművészeti tár

Rendezvények

Vissza

Desiré Central Station 2009 – West

Besorolás: Fesztivál
Időpont: 2009. november 29.
Település: Szabadka
Helyszín: Jadran színpad
Szervező: Kosztolányi Dezső Színház
Pintér Béla és Társulata, Budapest. Darvas Benedek – Pintér Béla: Gyévuska. Rendezte: Pintér Béla

“A Gyévuskában főtisztek, tisztek, honvédek, valamint hozzátartozóik és munkaszolgálatosok bonyolítják a cselekményt, laktanyában, bálteremben és a távoli orosz rónákon, feketén-fehéren és egy kissé elemelten. (Az utóbbiak a szó szoros és átvitt értelmében is értendők!)
A cselekmény ideje a második világháború, de az előadás nem arról a korról szól, hanem abban a korban játszódik. Ezúttal a késő romantika leginkább Puccinire emlékeztető elemeit és a kor slágereit elegyítve alakítottuk ki a darab zenei világát.
Végigénekeljük ugyan a darabot, Önök azonban mégsem operát látnak, hanem színházat színészekkel, akiknek nincs olyan szép hangjuk, mint az operaénekeseknek, viszont nagyon lassan és nehézkesen mozognak.
Ezzel a munkánkkal, egy (talán) szerencsésebb korban született generáció nevében szeretnénk megemlékezni egy hozzánk hasonlóan szebb jövőben bízó, tragikus sorsú nemzedékről. Mindenkinek megvan a maga gyévuskája.” Pintér Béla

A Gyévuska 2004-ben szerepelt a lipcsei Euro-Scene fesztiválon és a Berliner Festspiele-n.
A Pintér Béla és Társulata a Rijekai 16. Nemzetközi Stúdió Színházak Fesztiválján négy díjat kapott a Gyévuska című előadásáért. A legjobb zenéért Darvas Benedek, a legjobb jelmezért Benedek Mari, a legjobb díszletért Horgas Péter nyerte el a horvát fesztivál elismeréseit. Pintér Bélának egy különdíjat hozott létre a szakmai zsűri „új színházi forma alkotásáért”.

Bővebben itt.

Frissítés időpontja: 2009-11-24